Опозиціонери хотіли зіпсувати україно-туркменські відносини?

Вівторок, 2 січня 2007, 12:26

Спланованою акцією, спрямованою на погіршення відносин України й Туркменістану, назвав приїзд туркменських опозиціонерів до Києва посол України в Туркменістані Віктор Майко.

"Я не маю інформації, хто був ініціатором цього приїзду. Упевнений лише в одному: це спланована акція, мета якої – погіршення двосторонніх відносин України й Туркменістану" – сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

У тому, що Київ використали як агітаційний майданчик, посол вбачає декілька важливих моментів.

По-перше, відзначив Майко, "люди, які називають себе опозиціонерами" не проживали в Україні постійно, але "спонтанно" опинилися у Києві й оголосили, що закликатимуть демократично налаштовані країни сприяти поверненню опозиції до Туркменістану.

"Я цей факт розцінюю як спробу деяких наших політиків заробити свій маленький політичний капітал на цій історії, адже сьогодні увесь світ говорить про Туркменістан. Але в цій політичній акції простежуються інтереси й інших країн", - сказав він.

Посол підтвердив, що у зв’язку з виступом туркменських опозиціонерів у Києві Україна одержала ноту протесту з боку Ашгабада.

"Вона була безпрецедентно різкою. Гадаю, у цій ситуації вона не мала бути такою. Водночас я визнаю, що в цей складний для Туркменістану період ми не все зробили для того, щоб така нота не з’явилася", - сказав Майко.

Водночас, він вважає, що присутність урядової делегації на чолі з прем’єр-міністром Віктором Януковичем на церемонії поховання Сапармурата Ніязова підтвердила попередні домовленості і спадкоємність двосторонніх відносин між Україною і Туркменістаном.

Щодо газових перспектив, дуже ймовірним назвав посол підвищення ціни на газ після 2007 року, хоча "передумов для підвищення ціни найближчим часом немає".

Майко не виключив, що для проведення переговорів, які мають підтвердити основні концептуальні позиції, котрі хвилюють і цікавлять Україну сьогодні, до Ашгабада від української сторони найближчим часом "буде направлено людину із серйозними повноваженнями".

Щоб дотримати "балансу вигоди і самоповаги" й не втратити ціну на газ у 130 дол. за 1 тис.куб.м. посол радить "принаймні не грюкати дверима".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...