Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз вирішив врятувати авторитет Ющенка, скасувавши його вето

Вівторок, 9 січня 2007, 09:03

Спікер Олександр Мороз закликав парламентські фракції подолати вето президента на зміни до земельного кодексу щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення.

Про це Мороз заявив на погоджувальній раді лідерів фракцій та голів комітетів парламенту у вівторок, повідомляє УНІАН.

Він заявив, що не хотів би критикувати президента, але ветування цього закону, на його думку, не відповідає ситуації у країні.

За словами спікера, за даний закон проголосувало понад 300 народних депутатів і це свідчить про "ставлення суспільства і парламенту до цього питання".

На його думку, ветування президентом цього закону не відповідає інтересам суспільства.

Мороз зазначив, що 4 січня Віктор Ющенко у своєму виступі, "по суті, повністю суперечив змісту вето".

Мороз вважає, що, можливо, метою ветування змін до Земельного кодексу було стимулювання депутатів до якнайшвидшого ухвалення низки законопроектів, що стосуються земельного законодавства, зокрема, розробки земельного кадастру.

Мороз закликав фракції і комітети у вівторок до вечірнього засідання парламенту о 16.00 визначитись щодо ставлення до вето президента і "долучитись до подолання вето".

Він вважає, що таке рішення дозволить відстояти "авторитет держави і президента також".

Спікер зауважив, що у вівторок в парламенті необхідно визначитись шляхом голосування щодо ставлення до вето президента на даний закон.

Як відомо, наприкінці 2004 року парламент України продовжив до 1 січня 2007 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, дія якого закінчувалася 1 січня 2005 року.

19 грудня 2006 року Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.

Згідно з законом, до 1 січня 2008 року не допускається купівля-продаж земельних ділянок с/г призначення державної і комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.

3 січня 2007 р. Ющенко повернув до парламенту зі своїми пропозиціями цей закон.

Згідно з чинним Земельним кодексом України, продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні дозволений з 1 січня 2007 року.

Президент вважає, що подальше перенесення на невизначений термін впровадження вільного обороту землі може призвести до порушення прав громадян, загострити ситуацію із забезпеченням ефективного використання і охорони землі, а також до розповсюдження тіньових механізмів відчуження земельних ділянок.

До земельного фонду України входить 33 млн. га ріллі, вартість якої, за підрахунками фахівців, становить понад 300 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування