Гриценко зробив висновок - США програли

Четвер, 1 лютого 2007, 13:03

Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що США програли інформаційну кампанію в питанні можливого розміщення елементів системи протиракетної оборони на території Польщі та Чехії.

Як повідомив міністр журналістам у четвер у Василькові, таку думку він висловив під час своєї недавньої зустрічі послу США в Україні Вільяму Тейлору.

"Я відверто сказав пану послу те, що американські військові, і це потрібно визнати, програли інформаційну частину кампанії незважаючи на те, що роботі ЗМІ США приділяється більше уваги, ніж в інших державах", - сказав голова Міноборони України.

Гриценко відзначив, що інформаційна частина ухвалення цього рішення та його можливої реалізації програна США в Європі, у Росії і навіть у Польщі і Чехії.

"Для того, щоб робити такий крок, треба дати пояснення, і показати, для чого будуть розгортатися відповідні системи спостереження і моніторингу, відповідні ракети, який сектор буде перекриватися з погляду моніторингу", - відзначив міністр.

За словами Гриценка, реакція Європи на розміщення ПРО в Польщі та Чехії залежатиме від того, для яких цілей ці системи призначені - " чи будуть призначені ці об'єкти для моніторингу близькосхідного регіону чи, наприклад, Росії та Білорусії".

Також міністр наголосив, що в даній ситуації необхідно зрозуміти, чи робиться це для протиракетного захисту США чи для захисту Європи.

"Якщо це буде робитися для захисту європейських держав, тоді буде зацікавленість усіх - Росії, Білорусії, України, тих держав, на території яких планується розміщення цих військових об'єктів. Тоді це буде зрозуміло, тоді це буде пояснено, тоді це буде підтримано", - підкреслив він.

Разом з тим, Гриценко вважає, що якщо дані об'єкти будуть спрямовані для захисту США, то в суспільній думці "буде очевидно інша оцінка".

На думку голови оборонного відомства, якщо елементи американської системи ПРО будуть здатні спостерігати за територіями держав, розташованих на сході Європи, то це може ускладнити відносини між Росією з одного боку, і США та НАТО з іншого, а також з тими державами, на території яких будуть розміщені ці об'єкти.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News