Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка обізвали "наперсточником" і "головним болем, який треба лікувати"

Понеділок, 5 лютого 2007, 09:57

Компартія пропонує ліквідувати інститут президентства, оскільки саме з ним, на думку КПУ, в Україні пов'язані протиріччя у владі, які негативно позначаються на житті країни.

Так лідер Компартії Петро Симоненко прокоментував в інтерв'ю газеті "Известия в Украине" нову редакцію Конституції, яку розробила КПУ.

"Ми говоримо про ліквідацію інституту президентства, оскільки саме з ним в Україні пов'язані постійні протиріччя на вершині піраміди влади, що негативно позначаються на ефективності всієї суспільно-політичної системи в країні", - сказав він.

За словами Симоненка, "після ліквідації інституту президентства, щоб розвантажити і Кабмін, і Верховну Раду від функцій, що зараз належать главі держави, ми пропонуємо повернути президію ВР".

"Вона буде займатися, з одного боку, організаційними питаннями підготовки сесій парламенту, а з іншого боку - могла б узяти на себе функції вручення нагород, прийому іноземних делегацій, забезпечення роботи дипкорпусу", - пояснив депутат.

Також комуністи пропонують закріпити в Конституції нейтральний статус України, "щоб припинити всілякі спекуляції про НАТО", дві державні мови - українську і російську, а також можливість подвійного громадянства.

"Якщо в когось цей пункт викликає сумніви (дві державні мови), то давайте проведемо референдум, на якому дамо можливість людям вирішити, чи влаштовує їх це", - уточнив Симоненко.

Щодо підтримки законопроекту Компартії Симоненко не виключив, що на етапі розгляду змістовної сторони КПУ може зустріти "деяке нерозуміння - оскільки є розходження в інтересах". "Інтереси великого капіталу не завжди збігаються з тим, що країні може бути корисно", - пояснив він.

Коментуючи ініціативи президента щодо проведення круглих столів, Симоненко висловив думку, що "сьогодні не зовсім зрозуміло, що саме хоче змінювати президент у Конституції".

"Він діє як наперсточник - заховав свою кульку й усе. Те, що намагається ініціювати президент, - це не круглий стіл, а більше схоже на політичну стрілку. Вибачте, але я на стрілки ходити не збираюся...", - додав депутат.

Симоненко нагадав, що комуністи заявили про існування намірів повернути президенту повноваження через Конституційний Суд, "що будуть спроби скупити голоси суддів". "За моєю інформацією, ставка доходить до 5 мільйонів доларів", - додав він.

Депутат висловив думку, що в майбутньому можуть виникнути "параліч влади, заклики до усіляких вуличних акцій протесту й організація дострокових виборів". "Я, думаю, що, швидше за все, готують саме президентські вибори", - уточнив він.

"Президент - це дійсно головний біль, від якого суспільство потрібно лікувати", - резюмував лідер КПУ.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування