АЗАРОВ ВЛАШТУЄ ПОДАТКОВІ КАНІКУЛИ Й АМНІСТІЮ ДЛЯ КАПІТАЛУ

Понеділок, 5 лютого 2007, 14:31

Уряд України має намір у новому податковому кодексі ввести орієнтовно на 5-10 років податкові канікули, які б передбачали зниження ставок основних видів податків.

"Ми повинні піти по ідеї п'ятирічних, а, може бути, і десятилітніх податкових канікул. Це означає, що ми повинні піти на зниження ставок оподатковування за основними видами податків", - сказав перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров в інтерв'ю програмі "Діловий світ. Тиждень".

"Я не буду зараз говорити, про який відсоток мова йде, тому що я дав доручення все це детально розрахувати", - додав він.

За словами першого віце-прем'єра, він також розпорядився, щоб новий Податковий кодекс був максимально адаптований до європейського податкового законодавства, а всі його положення і норми були виписані "абсолютно простою, зрозумілою мовою", щоб уникнути двозначного тлумачення.

При цьому Азаров заявив, що, знижуючи ставки податків, уряд не піде шляхом популізму.

"Ми повинні думати про те, що в нашому бюджеті велика роль соціальних витрат населення, ризикувати якою ми не можемо", - додав він.

Перший віце-прем'єр підкреслив, що уряд не має наміру знижувати ставку прибуткового податку (із січня 2007 року - 15%), оскільки завдяки дії податкової пільги підвищення цієї ставки не вдарить по малозабезпечених.

Стосуючись майбутнього спрощеної системи оподатковування, перший віце-прем'єр відзначив, що це - питання дискусії. За його словами, уряд готовий зберегти її дію для бажаючих, однак застерігає про її невигідності в контексті пенсійного забезпечення.

"Ми не збираємося нікому нічого нав'язувати. Навпаки, ми відкриті для широкої дискусії, ми хочемо напрацювати абсолютно погоджені підходи, і саме ці погоджені підходи реалізувати. Але ми закликаємо до взаємної відповідальності", - додав Азаров.

Він також повідомив, що одночасно з податковими канікулами уряд планує провести амністію капіталу на принципах добровільності.

"Не треба ніякої "обязаловки": хочеш декларувати - декларуй, заплатиш реєстраційний внесок на рівні 1,5-2% з доходів, і ми тобі зафіксуємо цю базу. Не хочеш, не треба. Але будуть, безумовно, відпрацьовуватися норми, пов'язані з непрямими методами визначення доходів і так далі", - уточнив перший віце-прем'єр.

Азаров відзначив, що уряд має намір не пізніше, ніж через три місяці направити проект Податкового кодексу в парламент, щоб документ був прийнятий у третім читанні й остаточно в травні 2007 року, а введений у дію з 1 січня 2008 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...