Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер у ВУЗ за новими правилами

Понеділок, 5 лютого 2007, 15:59

Міністерство освіти і науки ввело нові правила вступу у вищі навчальні заклади для українських студентів.

Про це в понеділок на прес-конференції в Києві повідомив міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

За його словами, згідно з новими правилами, буде переглянута структура держзамовлення. Це робиться для того, щоб "зробити акцент на ті спеціальності, у яких є реальна потреба", пояснив міністр.

Цього року випускників будуть приймати у вузи за результатами тестування. А вузи зобов'язані пред'явити абітурієнтам ліцензію і сертифікат про акредитацію й одержати розписку про те, що вони ознайомлені з цими документами, йдеться в наказі.

Також до 30 днів до початку вступних іспитів обмежується період часу, у який вузи можуть приймати вступні документи.

Абітурієнти, які вступають за різноманітними пільгами, повинні мати позитивний вступний бал від 4 до 12 балів, а переможці олімпіад обов'язково пред'являти оригінал документів про перемогу в олімпіаді.

Міністр також пояснив, що через те, що переможці олімпіад зараховуються автоматично, вони повинні з першого разу вибирати той вуз, у який вони вступають, а не вступати в кілька вузів одночасно, забираючи, таким чином, місце в тих, хто вступає за конкурсом.

Також нові правила дозволяють бакалаврам вступати за своєю спеціальностю в магістратуру в будь-який вуз країни, незалежно від того, де вони отримали диплом бакалавра, а також збільшена частка абітурієнтів, яких вузи технічного напрямку можуть приймати до 60% абітурієнтів з числа випускників спеціалізованих шкіл (раніше ця норма складала 40%).

Відповідно до нововведень, закріплена процедура здійснення суспільного контролю за вступною кампанією, відповідно до якої при кожному вузі в період вступу буде створюватися суспільна комісія.

Ніколаєнко пообіцяв, що, незважаючи на зміну правил, число студентів, які будуть навчатися на стаціонарі, не стане меншим.

Він спрогнозував, що у 2007 році у вузи за держзамовленням вступлять близько 140 тис. випускників і близько 70 тис. - у технікуми.

"Таким чином, у 2007 році за держзамовленням у вузи і технікуми вступлять близько 220-230 тис. випускників шкіл", відзначив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування