Генпрокуратура мимоволі відмила честь Турчинова у справі Могилевича

Вівторок, 6 лютого 2007, 09:37

Апеляційний суд Київської області закрив судове виробництво у справі про незаконне знищення матеріалів справи на Семена Могилевича.

Рішення було прийнято в понеділок на прохання Генпрокуратури, яка відкликала свою апеляційну скаргу, повідомляє Комерсант-Україна.

ГПУ пояснила це тим, що кримінальну справу про знищення досьє на Могилевича, що стало причиною судового розгляду, закрито. Причину закриття кримінальної справи ГПУ не назвала, зазначивши лише те, що вона була закрита ще в грудні 2006 року.

Видання зауважує, що в процесі слухання справи представники ГПУ неодноразово не з'являлися на судові засідання, а з'явившись, відмовлялися надати матеріали справи, мотивуючи це тим, що вони знаходяться під грифом "секретно".

Також у Генпрокуратурі відмовилися коментувати відкликання своєї апеляційної скарги.

Водночас у БЮТ переконані, що ГПУ, відкликавши свою скаргу, визнала, що справа була фальсифікована.

За твердженням заступника голови комітету ВР із питань правосуддя Андрія Портнова, справа було сфабрикована за вказівкою заступника генпрокурора Віктора Шокіна.

"У нас є чітка і підтверджена інформація, що за фальсифікацією цієї кримінальної справи стояв заступник генпрокурора Шокін. Тепер ми починаємо процедуру притягнення його до кримінальної відповідальності", – повідомив він.

Як відомо, у березні 2006 року ГПУ за фактом знищення матеріалів оперативно-розшукової справи про діяльність міжнародного кримінального "авторитету" Семена Могилевича порушила кримінальну справу.

Зокрема, її порушили за статтею "зловживання владою або службовим становищем співробітниками правоохоронних органів".

Тоді заступник генпрокурора Шокін заявив, що 20-томне досьє Могилевича, яке СБУ збирала протягом 12 років, було знищено 8 вересня 2005 року після відставки голови СБУ Олександра Турчинова за наказом його заступника Андрія Кожемякіна (члени фракції БЮТ).

30 червня 2006 року Печерський райсуд Києва, розглянувши скаргу Турчинова на незаконні дії ГПУ, скасував постанову про порушення кримінальної справи за фактом знищення матеріалів справи.

ГПУ оскаржила її в Апеляційному суді Київської області. Однак суд змушений був призупинити виробництво у справі у зв'язку з необхідністю одержання колегією суддів допуску до держтаємниці.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування