Янукович ризикує "нарватися" на нецензурні вислови

Вівторок, 6 лютого 2007, 10:16

Розмови про доступ України до видобутку енергоносіїв на території Росії є несерйозними, допоки Росія законодавчо не надасть свої транзитні можливості для поставок газу та нафти до Європи і України.

Таку думку висловив експерт в галузі енергетики Олександр Гудима в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Усі розмови про доступ українців, німців чи французів на ринок видобутку нафти чи газу в Росії не мають жодного значення, тому що Росія не ратифікувала енергетичну хартію", - зазначив Гудима.

Він додав, що "будь-яка компанія може завести серйозні активи в Росію", але водночас нагадав випадок, що трапився на Далекому сході:

"Компанія з англійським капіталом, яка була заснована на Далекому сході, і через 5 років після того, як вона вийшла на серйозний видобуток нафти, вона через тиск з боку фіскальних органів Росії змушена була продати контрольний пакет "Газпрому".

"ЄС сьогодні не вкладає кошти в Росію виключно по тій причині, що це може бути пастка як для ЄС, так і для України", - зазначив Гудима.

"Тим більше, якщо Україна взамін тої пастки, де закладається шматочок якогось сала віддасть 50 на 50, про що говорив Янукович. Але ми вже маємо "РосУкрЕнерго", ми вже маємо "УкрГазЕнерго", ми знаємо, що 50 на 50 означає повне управління і повний контроль Російської Федерації", - додав експерт.

За його словами, "якщо це те, що має на увазі Янукович, то тут можна вдаватися до культурних епітетів, можна говорити про зраду національних інтересів, а можна говорити вислови абсолютно нецензурного характеру".

"Це може сказати рядовий українець (нецензурні вислови), який почує, що Янукович хоче знову, вчергове, 50 на 50 щось поміняти з Росією", - уточнив Гудима.

Він висловив підтримку законопроекту БЮТ про заборону будь-яких маніпуляцій з власністю НАК "Нафтогаз України", "тому що якби ми були в цивілізованому світі, то можна було б говорити, що в нас все о'кей".

"Але з командою Януковича, Клюєва і Бойка я думаю, що прийняття або постановка питання про прийняття такого закону є на часі", - пояснив експерт.

Коментуючи заяву міністра палива та енергетики Юрія Бойка про те, що принципові домовленості були досягнуті на рівні прем'єрів України та Росії, Гудима зазначив, що Янукович має право на такі заяви, але "якщо він є серйозний політик, то повинен погоджувати такі речі з президентом".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News