Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США хоче розгорнути ПРО в Польщі і Чехії, щоб захистити й Україну

Вівторок, 6 лютого 2007, 15:31

У випадку розгортання елементів системи протиракетної оборони (ПРО) у Чехії і Польщі Європа, включаючи Україну, а також США почуватимуться безпечніше, переконаний американський посол в Україні Вільям Тейлор.

В інтерв'ю газеті "День", що публікується у вівторок, дипломат заявив, що метою розгортання елементів ПРО в Європі є захист американських і союзницьких об'єктів від ворожих ракетних загроз, що почали формуватися на Близькому Сході, а не від Росії.

"Наша мета - поліпшити і зміцнити безпеку в Європі і США, для чого ми починаємо переговори з урядами Чехії і Польщі", - відзначив Тейлор.

Він розповів, що експерти й аналітики міністерства оборони США провели ретельний географічний аналіз, у результаті якого прийшли до висновку, що Польща і Чехія є найбільш оптимальними місцями для розташування системи ПРО проти ракет, що могли б стартувати з території держав на Близькому Сході.

Посол США підкреслив, що американська сторона буде інформувати українських партнерів і своїх російських друзів про хід переговорів і обговорень.

Він зазначив, що вже спілкувався з українськими офіційними особами з приводу розміщення елементів ПРО в Європі.

"Я почував задоволення від того, як складалися розмови з представниками України", - сказав він.

Тейлор підтримує ідею об'єднання в майбутньому зусиль Росії і США по створенню протиракетного щита не тільки конкретного регіону, але і всієї планети.

"Ми усі перебуваємо під загрозою ядерних боєголовок на балістичних ракетах Ірану і Північної Кореї. Якби ми могли об'єднати зусилля проти загрози від цих країн, то це був би величезний внесок у справу світової безпеки", - сказав він.

Дипломат висловив впевненість у тому, що в Україні також вважають ядерну зброю Ірану і Північної Кореї загрозою.

"Я сподіваюся, що росіяни і деякі люди в Україні, Польщі і Чехії після того, як уважно переглянуть ситуацію, аргументи, прийдуть до висновку, що вони виявляться в кращій ситуації, якщо будуть засоби протидії цим погрозам", - підкреслив посол.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування