Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк пробачить Януковичу борги Кучми

Середа, 7 лютого 2007, 10:57

Національний банк має намір списати частину боргів уряду.

Про це повідомив новопризначений член ради НБУ Василь Горбаль, пише в середу газета "Дело".

За його словами, 9 лютого Рада Нацбанку схвалить рішення про визнання сумнівною або безнадійною заборгованість Кабміну за 1993-1996 роки в розмірі 129 млн. грн. і формування резерву під неї.

"Судячи з усього, це вимога аудиторів, тому рішення правління НБУ потрібно підтримати. Тим більше, що сума невелика", - зазначив Горбаль, припустивши, що коли Кабмін погасить заборгованість перед Нацбанком, сума буде списана з резервів.

Перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов зауважив, що сформувати резерви під заборгованість у розмірі 129 млн. грн. НБУ порадили аудитори компанії PriceWaterHouse Coopers, з якою співпрацює Нацбанк.

Інша частина боргу, за словами Шаповалова, може бути оформлена цінними паперами. "Зараз ми ведемо про це переговори з урядом", - повідомив він

Водночас, експерти вважають, що, списавши частину боргів уряду, Нацбанк припускається помилки, бо таке рішення рівносильне тому, щоб "визнати державу банкрутом".

"Якщо НБУ формує резерв, значить, він визнає, що уряд не сплатить борг. Якщо держава не сплачує борг, отже, ми говоримо, що вона – потенційний банкрут", - заявляє колишній заступник голови Нацбанку Сергій Яременко.

У той же час, заступник голови Нацбанку Олександр Савченко не вважає заморожування 129 млн. грн. проблемою.

"У всіх країнах світу в урядів є заборгованість. Я вважаю, що це (129 млн. грн.) нормальний резерв, відповідно до принципів міжнародного обліку й аудиту", - зазначив він.

У 1993-1996 роки Кабмін Леоніда Кучми, Віталія Масола та Євгенія Марчука систематично брав у НБУ кредити, щоб залатати "діри" у бюджеті, що дозволяло українське законодавство.

129 млн. грн. – лише частина всієї непогашеної заборгованості уряду перед Нацбанком у ці роки, загальна сума якої складає 1,3 млрд. дол.

Разом з тим, починаючи з 1997-го, замість того щоб поставити за обов'язок уряду повернути гроші Нацбанку, депутати припиняли дію статті про повернення боргу НБУ.

Влітку 2006 року Кабмін запропонував погасити частину боргу перед Нацбанком у розмірі 133 млн. дол., що відповідає сумі нарахованих відсотків по валютних кредитах, виданих уряду в 1994-1996 роках, і передати ці гроші на докапіталізацію Ощадбанку й Укрексімбанку.

Також була запропонована схема реструктуризації боргу, суть якої - у випуску Кабміном цінних паперів з терміном обороту 30 років і подальшому продажу на біржі. Однак ця ідея дотепер не здійснена.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування