ЯНУКОВИЧ МАЄ ДО ВЕЧОРА НАПИСАТИ ЮЩЕНКУ, ЯК ДУМАЄ ДРУЖИТИ З РОСІЄЮ

Середа, 7 лютого 2007, 13:43

Прем’єр Віктор Янукович має подати президенту до кінця дня розрахунки щодо україно-російського співробітництва у газо-транспортній сфері.

Про це повідомив на брифінгу у середу голова секретаріату президента Віктор Балога.

"Енергозабезпечення України та діяльність паливно-енергетичного комплексу належить до сфери нацбезпеки. Ці питання заходяться в першому колі прерогатив президента. Глава держави неодноразово підкреслював, що газо-транспортна система є надбанням усього суспільства", - зазначив він.

"Вона ніколи не може бути передана повністю чи частково в управління жодній зарубіжній державі. Бартер – частина ГТС в обмін на доступ до розробки родовищ – база, яка не можлива", - додав Балога.

Водночас, Балога підкреслив, що Україна прагне максимально ефективно використати свою ГТС і Київ готовий розглядати економічно обґрунтовані та продуктивні ініціативи щодо енергетичної кооперації на міжнародному ринку.

За його словами, президент вважає, що ініціативи щодо україно-російського співробітництва мають бути ретельно прораховані Кабміном.

"Я сьогодні говорив з цього приводу з прем’єром Віктором Януковичем і ми домовились, що до кінця дня він подасть ці прорахунки президенту для розгляду. Також ці висновки мають пройти затвердження РНБО", - повідомив голова секретаріату президента.

Балога наголосив, що Україна не може бути вилучена зі світових енергетичних процесів і кооперації в енергетичній сфері.

"З метою диверсифікації енергопоставок Україна зобов’язана шукати нові форми міждержавних взаємин, в тому числі і з Росією", - зазначив він.

"Тому з Росією нам треба підписувати не тільки меморандуми, але й повноцінні договори, але невід'ємною умовою є збереження в державній власності таких стратегічних об’єктів як магістральний трубопровід", - заявив Балога.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News