ЮЩЕНКО І ТИМОШЕНКО ТАЄМНО ПЕРЕДІЛИЛИ КРІСЛА ТА ПОРТФЕЛІ

Четвер, 8 лютого 2007, 09:31

Президент Віктор Ющенко та лідер БЮТ Юлія Тимошенко домовилися про розподіл керівних посад у Верховній Раді наступного скликання і Кабінеті міністрів.

Про це йдеться у проекті угоди "Про створення коаліції об'єднаної опозиції у Верховній Раді V скликання" між фракціями "Наша Україна" і БЮТ, пише Комерсант-Україна.

Документ датований 2 лютого 2007 року і розроблений інформаційно-аналітичною службою "Нашої України". Вже 5 лютого, коли відбулася зустріч Тимошенко і Ющенка, лідер БЮТ пообіцяла президенту підписати цей документ разом з лідером фракції "Наша Україна" В'ячеславом Кириленком в обмін на низку поступок з боку президента.

Однією з них стало підписання Ющенком закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад. Угода між "Нашою Україною" та БЮТ, про яку невідомо рядовим представникам цих політичних сил, займає 117 сторінок друкованого тексту.

Частину її складають чотири додатки до угоди, в яких сторони оговорюють розподіл керівних посад у Верховній Раді VI скликання і Кабінеті міністрів, начебто перевибори в парламент уже відбулися і "НУ" разом з БЮТ одержали більшість місць у новому парламенті.

"Суб'єкти коаліції беруть участь у формуванні коаліційного уряду і розподілі посад незалежно від результатів чергових або позачергових виборів на паритетних умовах (50/50)", – йдеться в угоді.

Виняток, відповідно до додатку №1, складають тільки чотири посади, що на п'ять років закріплюються за визначеною політичною силою.

Так, БЮТ одержує посаду прем'єр-міністра і першого заступника голови Верховної Ради, а "Наша Україна" – посади голови Верховної Ради і першого віце-прем'єра.

Відповідно до документу, такий розподіл посад виключає можливість приєднання до майбутньої коаліції "Нашої України" і БЮТ будь-якої іншої політичної сили.

За інформацією видання, із проектом договору знайомі лідери всіх партій, що входять у блок "Наша Україна". Проти такого розподілу портфелів у фракції "Нашої України" виступили тільки двоє - Анатолій Кінах і Анатолій Матвієнко назвали укладання додатків до угоди, "м'яко кажучи, передчасними".

Проте, як випливає з додатку №2, учасники майбутньої коаліції припускають відновити в уряді посаду віце-прем'єра з питань регіональної політики і кадрів, що у кабінеті Тимошенко посідав Роман Безсмертний.

У той же час посади міністрів оборони й закордонних справ, голови СБУ і генпрокурора, а також губернаторів у переліку посад, що підлягають розподілу між учасниками коаліції, не значаться.

Про можливість проведення дострокових виборів останнім часом говорили як представники "Нашої України", так і БЮТ. При цьому ніхто з них офіційно не може пояснити, що може стати юридичною підставою для розпуску нинішнього скликання Верховної Ради.

На даний момент у Конституційному Суді знаходиться подання, при задоволенні якого в президента може з'явитися законна підстава для розпуску парламенту.

У середині січня високопоставлене джерело в КС повідомило, що судді вже мінімум місяць вивчають подання, підписане 89 депутатами БЮТ, у якому вони вимагають визнати нинішній Кабмін нелегітимним.

Як відомо, напередодні створення першого "помаранчевого" уряду Тимошенко заявила про існування домовленостей з Ющенком, згідно з якими вона повинна була зайняти посаду прем'єр-міністра.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування