Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС вирішив розглядати закон не про Януковича, а про партії

П'ятниця, 9 лютого 2007, 17:00

Конституційний Суд почав розгляд справи про конституційність обмеження у фінансуванні партій.

Про це повідомила прес-служба КС, передають Українські новини.

Відповідно до повідомлення, у четвер, 8 лютого, суд на пленарному засіданні почав у формі письмового слухання розглядати справу за поданням 70 депутатів Верховної Ради про відповідність Конституції деяких положень закону про політичні партії.

Суддя-доповідач у цій справі - Василь Бринцев.

Подання депутатів стосується статті 15 цього закону, що встановлює обмеження у фінансуванні партій.

Згідно із статею, яка оскаржується, не допускається фінансування партій органами державної влади й місцевого самоврядування, державними й комунальними підприємствами, іншими державами і їхніми громадянами, підприємствами й організаціями, благодійними й релігійними об'єднаннями, анонімними особами або під псевдонімом, а також іншими партіями, що не входять із нею в блок.

Крім того, зазначена стаття закону передбачає, що інформація про надходження на рахунок партії коштів, заборонених цим переліком, доводить банком до відома Міністерства юстиції, і ці кошти повинні бути перераховані партією в держбюджет або ж будуть стягнені в судовому порядку.

Також подання стосується статті 10 закону, яка передбачає, що рішення про створення партії приймається на її установчому з'їзді й повинне бути підтримане підписами не менш ніж 10 тисяч громадян.

Крім того, суд розгляне конституційність статті 17, в якій йдеться, що за рахунок коштів держбюджету фінансуються статутна діяльність партій, не пов'язана з їхньою участю у виборах в органи держвлади й місцевого самоврядування, а також відшкодовуються витрати партій на передвиборну агітацію на парламентських виборах.

Також суд розгляне конституційність статті 24, яка прописує процедуру анулювання реєстраційного свідоцтва партії.

Рада прийняла закон "Про політичні партії в Україні" у квітні 2001 року.

Водночас 6 лютого президент Віктор Ющенко направив до КС подання про неконституційність закону про Кабмін. Це подання є невідкладним, і має бути розглянуто протягом декількох місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування