Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка хочуть розібратись, де Янукович взяв гроші на соціалку

Четвер, 1 березня 2007, 15:04

Секретаріат президента підтримує рішення уряду про збільшення прожиткового мінімуму,  мінімальних пенсій і зарплат, але має свої застереження.

Про це на брифінгу у четвер заявив заступник голови секретаріату президента Арсеній Яценюк.

За його словами, в секретаріаті президента позитивно оцінили рішення уряду і з цього питання є повне взаєморозуміння з Кабміном.

"Але є річ, яку ми повинні продискутувати з українським урядом. Це те, що він пропонує підвищити соціальні стандарти за рахунок надзвичайно суттєвого збільшення дефіциту Держбюджету, що є неприпустимим для сучасного розвитку економіки", - сказав Яценюк.

Він додав, що при підписанні бюджету Ющенко наголосив на необхідності утримання макроекономічної стабільності і утримання дефіциту на рівні 2%. Він також нагадав, що потім було прийнято "взаємопогоджене" рішення про підвищення рівня до 2,6%.

Яценюк наголосив, що за останньою пропозицією уряду, "фактично дефіцит пропонується збільшити на 2,6 млрд гривень. "Тобто ми переходимо пороговий показник в 3%", - зазначив він.

"Така політика навряд буде прийнятною. І ми переконані, що разом з урядом знайдемо взаємопорозуміння щодо неможливості фінансування соціальних видатків за рахунок збільшення боргової ями", - додав він.

При цьому Яценюк наголосив, що наразі зовнішній борг складає 9,8 млрд. доларів США. "Це найвища точка з 1999 року після кризи", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, що уряд підвищив соціальні стандарти більше, ніж від нього вимагали, і звідки уряд взяв додаткові кошти, Яценюк відповів:

"Це питання і нас також турбує".

Яценюк зазначив, що уряд пропонує покриття таких видатків за рахунок внутрішніх джерел, зокрема прибутковий податок з громадян. За його словами за рахунок цього податку можна отримати 1 млрд. гривень.

"Мільярд я вам вже нарахував. А там залишилось усього-на-всього 1,6 млрд.", - зазначив він.

Торкаючись питання інфляції, він зазначив: "Вона може бути спровокована, якщо ми погодимось на те, що збільшиться дефіцит державного бюджету. Це важливий чинник який впливає на інфляційні процеси".

"Але якщо уряд прийме ті пропозиції, які лунали з секретаріату про збільшення доходної бази за рахунок уже наявного ресурсу, то вплив на інфляцію буде мінімальний", - додав він.

""

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування