Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Давидович не знає, як проводити нові вибори

Субота, 3 березня 2007, 11:40

Глава Центвиборчкому Ярослав Давидович заявляє, що ЦВК не має технології проведення дострокових парламентських виборів.

"Якщо стануться дострокові вибори, ЦВК не має у своєму розпорядженні технології їх проведення", - сказав він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

"Якщо рішення про проведення дострокових виборів буде прийнято, я просто не знаю, яким чином мені й моїм колегам застосовувати діючий закон, чесне слово, не знаю, як на підставі 102-ї статті можна провести вибори", - відзначив Давидович.

"Що в цій ситуації робити Центвиборчкому? Займатися самодіяльністю? На свій страх і ризик, дотримуючись інтуїції і досвіду, інструктувати виборчі комісії? Чи відкрито заявити, що вибори провести неможливо?", - запитав він.

За словами глави ЦВК, 102-а стаття закону "Про вибори народних депутатів" істотно урізує кількість виборчих процедур.

Він відзначив, що, по-перше, у держбюджеті не передбачені кошти на проведення виборчої кампанії; по-друге, терміни і порядок виготовлення бюлетенів, їхня доставка не відрегульовані законом.

По-третє, за його словами, "досить проблематичним виглядає процес майбутнього формування комісій".

"Нарешті, ситуація зі списками виборців взагалі тупикова. З одного боку, ми не маємо права користуватися списками, складеними на минулих виборах і зданими в архів. Більше того, я не знаю, що з ними й у якому вони стані. Процедура складення нових списків відсутня", - сказав Давидович.

За його словами, оптимальним виходом із ситуації може бути внесення змін до законодавства, "причому, по можливості, оперативно".

"На мій погляд, є два шляхи. Перший — відносно безболісний вихід із ситуації. Необхідно прийняти в цілому нескладну поправку до діючого Закону "Про вибори народних депутатів України", - сказав глава ЦВК. Відповідно до цієї поправки, щодо позачергової парламентської кампанії застосовуються ті ж процедури і ті ж терміни, що й щодо чергової.

"Інший варіант — це прийняття своєрідного міні-закону, який би чітко розписував усі процедури і всі терміни дострокової кампанії по виборам до Верховної Ради", - відзначив він.

Стосовно можливої вартості проведення позачергових виборів, Давидович сказав: "Якщо буде дотримана більшість процедур, передбачених для чергової кампанії, то бюджет виборів складе приблизно 400 мільйонів гривень".

"Скрупульозний підрахунок не проводився, поки в ньому не було необхідності. Та він, у принципі, й неможливий на сьогодні", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування