Брат Ющенка взявся "зшивати" церкви

Понеділок, 5 березня 2007, 09:48

У суботу брат президента, член фракції "Наша Україна" Петро Ющенко очолив створену в цей же день громадську організацію "За помісну Україну".

Організація створена учасниками науково-практичної конференції "Помісна православна церква: проблеми і перспективи становлення", повідомляють "Экономические известия".

"Ми закликаємо всіх, хто підтримує ідею помісності українського православ'я, створювати регіональні осередки організації "За помісну Україну", - заявив Ющенко.

"Ця організація покликана об'єднати сили суспільства, усіх православних віруючих. Дотепер в Україні не було подібної громадської організації, до складу якої входили б люди, які щиро бажають об'єднати православну церкву", - додав прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату, архімандрит Євстратій.

За словами Ющенка, створена структура буде надавати будь-яку організаційну і консультаційну допомогу всім, хто бажає влитися в її ряди і розділяє ідею об'єднаного українського православ'я.

За інформацією видання, з кінця березня фінансове забезпечення діяльності організації "За помісну Україну" буде здійснювати благодійний фонд, структура якого розробляється зараз.

Прес-секретар УПЦ (Московського патріархату) Василь Анісімов заявив, що представники УПЦ (МП) на конференцію не потрапили: "Нам сказали, що це закрите засідання. Нас ніхто не запрошував, незважаючи на те, що ініціатори й учасники конференції ратують за єдину православну церкву".

На його думку, "створення організації "За помісну Україну" є всього лише черговою спробою Київського патріархату зблизитися з владою і чинити в такий спосіб тиск на УПЦ (МП)".

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко виступив з ініціативою подолання розколу українського православ'я і створення Української Помісної православної церкви.

Ющенко запропонував створити робочу групу у вигляді міжцерковної комісії, до якої б увійшли по 3 єпископа і по 2 священика з боку УПЦ КП і УПЦ (МП) для вирішення конфліктних питань, однак з боку УПЦ (МП) ініціатива президента не знайшла підтримки.

Організаторами конференції виступили: "Всеукраїнське об'єднання "За Україну! За Ющенка!", Українська асоціація релігієзнавців, Центр релігійної інформації і свободи.

Також серед організаторів Українська екологічна асоціація "Зелений світ" і Союз козачих організацій України. Учасники конференції створили організаційний комітет з підготовки всеукраїнського з'їзду громадської організації "За помісну Україну".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування