Україна обіцяє погасити два борги перед Європою

Вівторок, 6 березня 2007, 09:49

Протягом 2007 року Україна розв‘яже свої два найбільші борги перед Радою Європи – виконає зобов‘язання щодо ухвалення Кримінально-процесуального кодексу та приєднання до Міністерства юстиції пенітенціарної системи.

Про це зазначив міністр юстиції Олександр Лавринович у ході зустрічі зі співдоповідачами Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен та Ренате Вольвенд, повідомляє прес-служба відомства.

Лавринович відзначив, що на сьогодні немає повної підтримки ідеї приєднання пенітенціарної системи до Міністерства юстиції. Разом з тим, міністр відзначив, що існує підтримка цього питання на найвищому державному рівні – президента та Кабінету міністрів.

Співдоповідачі ПАРЄ також заслухали інформацію міністра юстиції щодо виконання Україною інших зобов‘язань, взятих нашої країною під час вступу до Ради Європи, зокрема, щодо реформування органів прокуратури та Служби безпеки, а також ухвалення законопроектів "Про судоустрій" та "Про статус суддів".

Зокрема, Лавринович повідомив, що внесені президентом законопроекти "Про судоустрій" та "Про статус суддів" підтримуються особисто ним, як міністром юстиції. Є також спеціальне рішення Кабінету міністрів про підтримку даних законопроектів.

За словами Лавриновича, голосування за зазначені законопроекти заплановане через півтора тижні. Остаточне ухвалення цих законопроектів, на думку міністра, може відбутися вже цієї весни.

Міністр також поінформував про можливість ініціювання урядом певних змін, які будуть внесені до згаданих законопроектів в частині посилення дисциплінарної відповідальності суддів.

"В Україні існує догматичне уявлення про повну незалежність суддів. Часом це призводить до того, що судді почуваються незалежними від закону", - зазначив він у цьому контексті.

Олександр Лавринович також поінформував співдоповідачів ПАРЄ про підтримку урядом законопроекту, розробленого Службою Безпеки України, щодо реформування СБУ, зокрема, щодо передачі правоохоронних функцій Служби до Міністерства внутрішніх справ.

Разом з тим, міністр зазначив що, на питання щодо реформування органів прокуратури "в Україні на сьогодні немає ясної відповіді".

Міністр повідомив співдоповідачів ПАРЄ, що наглядові функції прокуратури, які на думку Ради Європи є невластивими цій системі, визначені Конституцією України.

Отже для ліквідації цієї норми потрібні конституційні зміни, які "не є швидкими та простими не лише в Україні, а й у всіх без винятку європейських країнах".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування