Ручку, якою Кравченко писав передсмертну записку, так і не знайшли

Вівторок, 6 березня 2007, 11:12

Слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ Андрій Ральский впевнений, що екс-міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко покінчив життя самогубством.

Він відзначив, що у справі була проведена комісійна експертиза, яка дала відповідь і на найбільш дискутоване питання: чи міг Кравченко зробити повторний постріл.

"Висновок: міг", - заявив слідчий газеті "Факти".

На питання, як ці фахівці пояснили відсутність слідів пороху і відбитка від контактного удару біля вхідного отвору на скроні загиблого, Ральський нагадав, що матеріалами справи установлено, що "біля вхідних отворів присутня так звана штанц-марка (відбиток від дула пістолета). Це одна з основних ознак пострілу в упор".

За словами слідчого, якби в гаражі, де знайшли тіло Кравченка був би убивця, то його присутність уплинула б на "траєкторію польоту куль, розльоту гільз, бризок крові".

Ральський також заявив, що слідство не знайшло доказів, що за Кравченком стежили і погрожували.

Разом з тим він розповів, як Кравченко і його друзі, граючи в теніс на Трухановому острові, прийняли за стеження рибалок.

Нібито Кравченко навіть сказав: "Мерзнуть, бідні... Може, їх хоч бутербродами почастувати?"

"Корти на Трухановому острові з трьох боків оточені триметровою бетонною огорожею, тільки від Дніпра їх нічого не відокремлює. А на річці, на льоду в той день сиділи рибалки. Уявіть собі їхній подив, коли збуджені своїми підозрами чоловіки з корту "з бутербродами" попрямували до них. Рибалки перелякалися і кинулися врозсип від своїх лунок", - розповів Ральський.

Він також повідомив, що в крові Кравченка виявлені сліди алкоголю і незначні залишки фенобарбіталу, який входить у звичайний корвалол.

"Генерал приймав його, тому що в нього було хворе серце і судини, траплялися гіпертонічні кризи. У ніч напередодні самогубства він дуже довго не спав", - розповів Ральський.

За словами слідчого, увечері Кравченко намагався додзвонитися до Володимира Литвина, який під час допиту розповів, що не зміг зв'язатися з екс-міністром 3 березня 2005 року.

У відповідь на це журналіст запитав, що не додзвонившись, він "написав записку, у реальності якої сумніваються і дружина, і колишні підлеглі".

На що слідчий відповів: "Як встановлено експертизою, записку, про яку мова йде, Кравченко написав добровільно і без примусу. Правда, у стані крайнього хвилювання. Ручку, якою ця записка була написана, не знайшли, але ж час її написання не встановлено, виходить, генерал міг написати її заздалегідь. Він був дуже потайливою людиною. Так говорять всі, хто його знав".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування