Росія пригрозила Україні через маяки

П'ятниця, 9 березня 2007, 13:25

Спроби України в судовому порядку встановити контроль над навігаційно-гідрографічними об`єктами ЧФ РФ можуть призвести до зриву переговорів з цієї проблеми.

Відповідні заяви офіційного представника МЗС Росії Михайла Каминіна розміщено на офіційному сайті МЗС РФ.

"Заява представника МЗС України про те, що Україна буде і надалі продовжувати спроби встановити контроль над навігаційно-гідрографічними об`єктами судовим шляхом не може не викликати жалю. Це – шлях не вирішення проблеми, а підриву атмосфери переговорного процесу, що складається, ескалації напруженості навколо специфічних об`єктів флоту і об’єктів, що особливо охороняються", - зазначив представник Росії.

"В черговий раз закликаємо українську сторону відмовитися від односторонніх кроків і шукати рішення за столом переговорів", - сказав він.

Зокрема, Каминін відзначає, що приводом для заяви представника МЗС України стала ситуація навколо станції радіонавігаційної системи "Марс-75", яка входить до складу Гідрографічної служби ЧФ РФ, що базується на території України.

Він повідомив, що 5 березня станцію відвідали представники української судово-виконавчої служби з метою добитися виконання рішень Господарського суду Херсонської області, який ухвалив вилучити об`єкт, нібито незаконно використовуваний Чорноморським флотом, на користь міністерства транспорту України.

"Представники Чорноморського флоту заявили про неможливість виконання ухвали українського суду як неправомочного вирішувати питання використання об`єктів навігаційно-гідрографічного обслуговування, що є предметом міжнародного договору", - сказав Каминін.

"Позиція, висловлена російськими військовими моряками, є повністю обґрунтованою", - впевнений він.

За його словами, суть справи у тому, що при підписанні в 1997 році угод про базування ЧФ РФ на території України, проблема забезпечення навігаційно-гідрографічного мореплавства не була розв`язана до кінця, але тоді сторонам вдалося домовитися про те, як її вирішити – через укладання спеціальної угоди. Він зазначив, що ні про який судовий варіант у базових документах немає ні слова.

За його словами, у 2006 році в рамках Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту і його перебування на території України почалася практична робота над підготовкою відповідної міжурядової домовленості.

"Саме на цьому шляху і треба зосередити всі зусилля. В зв`язку з цим ми неодноразово ставили перед українськими колегами питання про відкликання відповідних позовів, оскільки продовження судових процедур може лише нашкодити справі. Востаннє таке звернення прозвучало під час засідання Підкомісії 27 лютого в Москві", - сказав Каминін.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування