Кравчук просить Вікторів та Мороза припинити "обзиватися"

Понеділок, 2 квітня 2007, 13:44

Екс-президент Леонід Кравчук закликає президента, прем'єр-міністра та голову Верховної Ради припинити взаємні звинувачення та домовитись про "кроки назустріч".

"Усі учасники політичного процесу визнають, що сьогодні для створення ефективної влади необхідно усунути ті суперечливі положення, що містяться в Конституції", - йдеться у зверненні Кравчука до керівників держави.

На його думку, під час завершення конституційної реформи обов'язково має бути прийнята спільна заява про суворе дотримання чинної Конституції.

"Відпрацьовується спільна позиція щодо форми правління в Україні, окреслюються основні принципові позиції щодо повноважень Верховної Ради, президента, Кабміну. Узгоджуються засади взаємодії гілок влад, забезпечення балансу між ними", - зазначив екс-президент.

"Сторони домовляються про внесення змін в ті закони, укази президента, постанови Кабінету міністрів, які були прийняті з порушенням Конституції, а також в ті закони, які заважають ефективно працювати судовій гілці влади", - додав він.

На переконання Кравчука, сторони також мають домовитись "про прийняття Конституційного закону щодо місцевого самоврядування, без якого політична реформа не є завершеною".

Він наголошує, що чиновникам треба заборонити "публічно втручатись у конституційний процес, давати оцінки органам влади".

На переконання Кравчука, лідери держави мають домовитись про "кроки назустріч", які мають забезпечити "політичну толерантність, посадову та людську довіру один до одного" та категорично відмовитись від "принципу взаємного поборювання, посадових амбіцій".

При цьому він додав, що "зовсім неприйнятною є існуюча практика, коли після чергової зустрічі "трьох" громадянам важко зрозуміти, про що домовились учасники".

"Більше того, часто-густо вони по-різному тлумачать підсумки зустрічі, звинувачуючи один одного у порушенні ухвал. Ще гірше, коли оточення інтерпретує їх на свій лад, допускаючи некоректні випади на адресу лідерів", - наголосив Кравчук.

"Повірте, це дивує людей, принижує керівників держави, свідчить про низьку політичну культуру навіть на владному олімпі", - додав він.

На переконання екс-президента, "вкрай негативно політичною елітою, суспільством в цілому сприймаються взаємні звинувачення, некоректні оцінки, які робляться лідерами за кордоном, в іноземних ЗМІ". "Це ніщо інше, як свідчення безсилості, політичної невихованості. Так не повинно бути", - додає він.

На думку Кравчука, для початку конституційного процесу необхідно створити єдину конституційну комісію за участю представників громадськості, яка випрацює проект змін до Конституції і за підписами лідерів держави, парламентських партій і фракцій внесе до Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News