Мороз не виконуватиме антиконституційні вимоги Ющенка

Понеділок, 2 квітня 2007, 14:31

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголошує на неконституційному характері втручання інституту президента у діяльність Верховної Ради України і судової гілки влади.

Про це Мороз заявив у понеділок на зустрічі з керівниками дипломатичних місій держав – членів ЄС та "великої вісімки", повідомляє прес-служба парламенту.

Спікер назвав таку практику недопустимою.

Він особливо підкреслив, що у діяльності Верховної Ради немає жодної дії, яка б виходила за межі Конституції.

Він також підкреслив, що всі конфронтаційні моменти можуть бути з'ясовані у демократичний спосіб. "Ми постараємося знайти компроміс із питань, які не виходять за межі Конституції", - підкреслив спікер.

Аналізуючи зміст листа президента до Верховної Ради і його виступ на з‘їзді "Нашої України", Мороз зазначив, що претензії президента щодо неконституційності формування коаліції неправові і неконституційні.

Він пояснив, що коаліція створена на основі Конституції, рішень фракцій і відповідних індивідуальних заяв народних депутатів.

Окрім цього, зазначив він, у регламенті Верховної Ради є норма, згідно з якою індивідуально позафракційні народні депутати можуть входити або до коаліції, або до опозиції - на основі індивідуальних заяв.

Він також назвав нелегітимним вимогу Ющенка законодавчо затвердити Універсал.

Мороз також відзначив, що Конституцією не передбачено запровадження імперативного мандату для народних депутатів.

Він також нагадав, що Венеціанська комісія зробила жорсткі зауваження щодо закону про введення імперативного мандату для депутатів місцевих рад як такого, що суперечить демократичним принципам Євросоюзу.

Він також заявив, що парламент не зверне з норм права і позицій Конституції. "Ми будемо тримати ситуацію під контролем, вона буде відбуватися у правовому полі", - заявив голова Верховної Ради.

Мороз підкреслив, що парламент і уряд стабільно працюють, що "позитивно відбивається на показниках економічного росту". Критична ситуація в Україні, за його словами, має суб‘єктивний, навіть персональний характер, і пояснюється бажанням деяких політиків задовольнити свої владні амбіції і отримати владні повноваження.

При цьому, наголосив він, будь-які дії за межами Конституції отримуватимуть адекватну оцінку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування