Зустріч у Ющенка відкриває йому шлях до розгону Ради?

Понеділок, 2 квітня 2007, 17:08

Формат консультацій, запропонований президентом є початком процедури розпуску парламенту, вважає член фракції "Наша Україна" Микола Оніщук.

Про це він сказав сайту RAZOM.

"Як відомо, проведення таких консультацій є обов’язковою нормативною умовою, яка має передувати прийняттю главою держави рішення щодо розпуску парламенту. Це є конституційна вимога", - зазначив депутат.

Як відомо, консультації відбуваються з головою Верховної Ради Олександром Морозом, його заступниками та головами депутатських фракцій Адамом Мартинюком, Миколою Томенком, Раїсою Богатирьовою, Юлією Тимошенко, В’ячеславом Кириленком, Іваном Боким, Петром Симоненком.

Оніщук заявив, що "те, що на цих консультаціях буде відсутній прем’єр-міністр, є зрозумілим, оскільки перелік осіб, які мають бути присутніми на подібних консультаціях - є нормативно визначеним".

"У нормативному плані завершення таких консультацій означає, що президент відкриває, власне, дорогу до можливого підписання указу щодо дострокового припинення повноважень парламенту, а, значить, і щодо дострокових парламентських виборів", - заявив Оніщук.

"Хоча проведення – чи непроведення – таких консультацій абсолютно не може вплинути на наявність чи відсутність формальних підстав для прийняття відповідного рішення. Це просто означатиме, що конституційна вимога буде виконана", - додав він.

Як відомо, згідно зі статтею 90 Конституції, президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо:

1) протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету міністрів не сформовано персональний склад Кабінету міністрів;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради приймається президентом після консультацій з головою Верховної Ради, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді.

Повноваження Верховної Ради, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення президентом повноважень Верховної Ради попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.
Повноваження Верховної Ради не можуть бути достроково припинені президентом в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування