Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович написав сім сторінок висновку, як Ющенко не правий

Вівторок, 3 квітня 2007, 17:12

Міністерство юстиції вважає, що указ президента про розпуск парламенту порушує низку положень Конституції України.

Про це йдеться у висновку Мін’юсту щодо указу президента.

Зокрема Мін'юст вказує, що в указі президента немає навіть посилання на норми частини другої статті 90 та пункту 8 частини першої статті 106 Конституції, які прямо визначають повноваження президента щодо умов та порядку дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

"Таким чином, у зазначеному указі відсутні правові підстави, необхідні для реалізації відповідного конституційного повноваження президента, що засвідчує нелегітимність прийнятого ним рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України", - йдеться в документі.

Мін'юст відкидає аргумент президента на користь дострокового припинення повноважень Верховної Ради, пов’язаний з незаконністю формування коаліції.

"Зазначене засвідчує факт сформування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді на основі узгодження політичних позицій трьох депутатських фракцій, сформованих за результатами виборів, до складу якої входить більшість депутатів від конституційного складу ВР, протягом місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції депутатських фракцій", - йдеться у висновку міністерства.

"Тобто, умови сформування коаліції депутатських фракцій, визначені статтею 83 Конституції України, дотримані", - наголошує Мін'юст.

Крім того Мін'юст не погоджується з пунктом указу, депутатам пропонується продовжувати "виконувати свої повноваження, що безпосередньо не пов’язані з повноваженнями Верховної Ради".

У юрвисновку наголошується, що реалізація повноважень Верховної Ради невід’ємна від наявності повноважень народних депутатів, а відповідно до статті 90 Рада має працювати до обрання депутатів нового скликання.

Щодо доручення президента забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради, то Мін'юст вказує, що законом про Держбюджет на 2007 рік коштів на проведення у 2007 році позачергових виборів Верховної Ради не передбачено.

"Відтак Кабінет міністрів не в праві виконувати вимоги статті 4 указу президента від 2 квітня 2007 р. № 264 до моменту внесення відповідних змін до закону "Про держбюджет на 2007 рік".

У зв’язку з цим Міністерство юстиції вважає за необхідне запропонувати президенту скасувати указ від 2 квітня "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України" як такий, що "суперечить Конституції України".

Висновок Мін’юсту складається з семи сторінок тексту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування