Солана усіх мирить, а європейські народники стали на бік Ющенка

Середа, 4 квітня 2007, 21:50

Верховний представник Європейського Союзу Хав'єр Солана в розмовах з політичними лідерами України закликав повернутися до політичного діалогу для того, щоб виробити рішення, яке буде поважати демократичні права українського народу.

Про це в середу в Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила споуксмен верховного представника ЄС Христина Галах.

За її словами, Солана спілкувався минулої ночі з президентом Віктором Ющенком, а в середу - із прем'єр-міністром Віктором Януковичем і лідером опозиції Юлією Тимошенко.

"Головний месидж - необхідно докласти зусиль, повернутися до діалогу, працювати над політичним рішенням, що поважає демократичні права народу. Він також закликав до мирного вирішення ситуації", - сказала Галах.

Тим часом європейська народна партія (European Реорlе's Party - EPP) заявляє про підтримку президентові України Віктору Ющенку і закликає всі політичні сили зупинити подальшу напругу ситуації.

 У заяві відзначається, що ЕРР пильно стежить за розвитком політичної ситуації в Україні і висловлює стурбованість у зв'язку з тим, що "зловживання силою деякими політичними гравцями в плані проведення ревізії результатів останніх парламентських виборів за допомогою порушення Конституції привело країну до глибокої політичної кризи".

"Ми розуміємо, що президент Ющенко відчував, що було необхідно захистити Конституцію, і ми віримо, що він уважно розглянув це питання перед тим, як заявити про намір розпустити парламент. Як це було у випадку під час виборів 2004 року, ми сподіваємося, що Конституційний суд, що володіє правами захистити верховенство права, вже незабаром знайде правильне рішення", - заявив президент ЕРР Вілфрід Мартенс (Wilfried Martens).

Крім того, ЕРР задається питанням щодо "наміру деяких політиків нав'язати зміни в керівництві Центральної виборчої комісії, що довела свої здібності в проведенні справедливих і демократичних виборів у 2006 році, що було визнано міжнародним співтовариством".

ЕРР виступило з закликом до всіх політичних сил не допустити подальшої ескалації конфлікту.

"Ми віримо в мудрість українського народу, що продемонстрував усьому світові два роки тому свої миролюбні підходи, солідарність і толерантність, дотримання демократичних цінностей і повагу до верховенству права", -сказав Мартенс.

Партія "Наша Україна" (почесний президент якої - Ющенко) є спостерігачем ЕРР із 2005 року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування