За 2 тижні КС тільки подумає, чи розглядати указ Ющенка

Четвер, 5 квітня 2007, 11:21

Конституційному Суду знадобиться більше 15 днів для розгляду по суті подання депутатів про неконституційність указу президента про розпуск парламенту.

"Регламент Конституційного Суду відводить 15 робочих днів на підготовку попереднього висновку про наявність підстав для відкриття конституційного провадження у справі або відмову у відкритті провадження", - повідомляє "Остров" з посиланням на прес-службу КС.

Виходячи з цього, відповідно до повідомлення, буде розглядатися подання.

Прес-служба суду спростувала інформацію про те, що КС може розглянути цю справу по суті за 15 днів.

У той же час, видання "Дело" в четвер пише, що до виборів указ президента про розпуск парламенту не буде розглянутий у Конституційному Суді.

Висновок про те, що КС не зможе дати оцінку цьому указу до проведення дострокових виборів у Верховну Раду видання робить на підставі інформації своїх джерел у КС.

Зокрема, "про це свідчить розкол, що сьогодні має місце в КС, унаслідок чого він не здатен ухвалювати рішення протягом ось уже 8 місяців".

Крім того, подання 53 народних депутатів, які просять КС визнати указ президента про розпуск парламенту неконституційним, криє в собі юридичну пастку, пише видання.

Відповідно до згаданого указу, повноваження Верховної Ради припинені, і, отже, як стверджують у секретаріаті президента, депутати не мають права ухвалювати нормативні акти, у тому числі, й вносити подання до КС.

Таким чином, відзначає депутат Василь Куйбіда, якщо КС почне провадження за даним поданням, то, по суті, побічно визнає, що указ про розпуск Ради був нелегітимним.

Водночас, представник парламенту в КС відзначає, що якщо судді не будуть розглядати подання, то це, у свою чергу, буде сприйнято як підтримка указу Ющенка.

"Розуміючи це, судді бояться брати на себе відповідальність навіть за початок його провадження", - відзначає "Дело".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування