Мороз скаржиться, що СПУ усувають від виборів

Четвер, 5 квітня 2007, 14:59

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголошує, що в основу рішення РНБО щодо проведення дострокових виборів покладено неконституційний указ президента Віктора Ющенка.

"Рада безпеки зобов’язала відповідні структури діяти за законом щодо проведення виборів 27 травня, але я так розумію, що в основу цього рішення покладено неправий, неконституційний указ президента", - сказав він під час круглого столу у Верховній Раді.

За словами Мороза, на його прохання, з проекту рішення було вилучено "політичні оцінки щодо дій Верховної Ради, бо це не має права робити РНБО". "Це була моя пропозиція – і вона була цілком слушно підтримана", - наголосив спікер.

Він підкреслив, що для висновків парламенту щодо неконституційності указу президента є всі законні підстави і, навіть якби указ був конституційним, то не всі політичні сили встигли б пройти всі відповідні процедури для участі у виборах.

"Навіть якби указ був правильний, реалізувати виборче право за такий час можуть лише дві політичні сили, які готувалися і знали, що цей указ буде підписаний за будь-яких умов", - зазначив Мороз.

За словами спікера, три з п’яти політичних сил, представлених у нинішньому парламенті, не встигли б визначитися зі своїми представниками у виборчих комісіях, "до яких повинні входити представники різних політичних сил".

"Це означає, що навіть якби всі брали участь у виборах, вирішували б їхню долю тільки представники БЮТ і "Нашої України", - зазначив Мороз.

Він також зазначив, що строки, передбачені законом для формування виборчих комісій вже спливли, і необхідні документи встигли підготувати тільки БЮТ і "Наша Україна".

"Я вважаю, що все зроблено для того, щоб Соцпартія та інші політичні сили у виборах участі не брали", - заявив Мороз.

За словами лідера соціалістів, вибори в Україні "залежать не від рук виборців, а від складу виборчих комісій".

"Закладається політично нерівноправний процес. Ми, звичайно, не можемо брати участь у такій афері", - наголосив Мороз.

Також він додав, що не знає, яким чином зареєструвався блок "Нашої України", "тому що в парламенті до його складу в тому числі входить партія Кінаха, яка не давала згоди на участь у виборах таким чином".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування