Рада сама винна у звільненнях Станік і Пшеничного

Середа, 2 травня 2007, 13:14

Радник президента Микола Полудьонний наголошує, що президент мав юридичні підстави для звільнення суддів Конституційного суду Сюзанни Станік та Валерія Пшеничного.

В інтерв’ю РБК-Україна він зазначив, що у Віктора Ющенка є "маса підстав для підписання таких указів".

За словами Полудьонного, згідно з п.22 ч.1 ст. 106 Конституції, президент має право призначати і звільняти 6 суддів КС. Згідно з цією нормою, президент має право звільнити цих суддів без голосування в парламенті. Він нагадав, що після внесення змін до Конституції, у відповідну норму було додано "і звільняє".

Але при цьому Полудьонний відзначив, що згідно з законом "Про Конституційний Суд", суддів КС звільняє Верховна Рада. У зв'язку з цим, в даному питанні існує юридична колізія, оскільки в ст. 126 Конституції чітко вказано, що ця частина суддів призначається і звільняється тим органом, який цю частину призначив.

У числі причин звільнення Станік він назвав порушення присяги судді. Він відзначив, що в обов'язки суддів входить необхідність слідувати Конституції і законам, не розголошувати таємницю дорадчої кімнати і не здійснювати вчинків, які можуть викликати питання про легітимність рішення суду.

Водночас експерт Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що звільнення президентом Пшеничного та Станік відбулося в рамках Основного закону.

В інтерв’ю "Німецькій хвилі" він зазначив, що президент може використовувати нову норму конституції про звільнення суддів, незважаючи на правове обґрунтування.

За словами експерта, правознавці попереджали Верховну Раду про загрозу безпідставного звільнення суддів Конституційного суду у разі політичної потреби, але тоді депутати цю норму не тільки не виключили з документу, а й наполягали на її прийнятті.

"Такого права взагалі не повинно бути. Це вже не є незалежні судді, якщо їх можна звільнити. Але якщо вони записали таке в Конституцію, і Мороз зі своєю компанією рік дозволяли собі взагалі не допускати до роботи Конституційний суд, то в теперішній ситуації це виглядає як невинне зловживання буквою закону", - зазначив він.

Водночас експерт вважає, що в діях звільнених суддів Станік і Пшеничного були ознаки порушення присяги.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...