Від Ющенка вже чекають чого завгодно

Четвер, 3 травня 2007, 17:18

Політичні та економічні експерти допускають, що президент Віктор Ющенко може запровадити надзвичайний стан в країні.

Таку думку вони висловили в ході опитування, яке провів Центр досліджень політичних цінностей у зв’язку із заявою депутата від БЮТ Миколи Сивульського, що президент для забезпечення конституційного ладу може використати будь-які методи.

Зокрема, керівник Центру розширення можливостей Віктор Небоженко вважає, що "третій указ буде присвячений надзвичайному стану".

На думку експерта, "коаліція в цьому указі буде поставлена перед вибором: або розпуск і Верховної Ради, і Кабінету міністрів з призначенням в.о. прем`єр-міністра Віталія Гайдука, або коаліції дається ще один термін в жовтні і вона бере участь у виборах до Верховної Ради". "Останній варіант найреальніший на сьогоднішній день", вважає Небоженко.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що "в якості теоретичної гіпотези" президент може запровадити надзвичайний стан, але в цьому для Ющенка немає необхідності.

Водночас директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко підкреслив, що "є чітко визначені Конституцією підстави, за яких президент має право запроваджувати надзвичайний стан, і, відповідно, він мав би їх дотримуватись". Інша річ, додав експерт, "що після 2 квітня, коли президент фактично здійснив переворот, Конституція у нас фактично перестала діяти".

Зі свого боку директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський відзначив, що "нічого неможливого для президента України зараз немає".

Експерт не виключив, що вже існує план щодо запровадження надзвичайного стану, додавши, що "є зацікавлені в цьому люди". Безумовно, підкреслив він, "керівництво БЮТ зацікавлене в силовому варіанті. Адже вони зацікавлені не просто в виборах, а в таких виборах, в яких би не брала участь Партія регіонів, або втратила б можливість для вільної роботи зі своїм електоратом".

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
Усі новини...