Депутати здійснили контрудар по органу, який відібрав у них суддів

П'ятниця, 1 червня 2007, 20:09

Верховна Рада ухвалила постанову, якою заборонила Раді суддів призначати і звільняти голів судів загальної юрисдикції на адмінпосади.

За відповідну постанову "Про спробу присвоєння Радою суддів України владних повноважень щодо призначення суддів на адмінпосади та звільнення з цих посад" проголосувало 249 депутатів.

"Вважати нечинним порядок призначення голів судів на адмінпосади і їх звільнення Радою суддів та всі рішення Ради суддів з цього питання... Визнати відсутність у Ради суддів повноважень призначати і звільняти голів судів на адмінпосади", - сказано у постанові.

Постанова також встановлює, що строк повноважень голів і заступників голів судів, строк повноважень яких станом на 16 травня 2007 року закінчився, продовжується до 1 серпня 2007 року.

Генпрокуратурі також рекомендовано "невідкладно дати правову оцінку фактам присвоєння Радою суддів владних повноважень щодо призначення і звільнення суддів на адмінпосади".

Так сказано у заяві Верховної Ради, яку з трибуни парламенту оголосив "регіонал" Вадим Колесниченко.

За його словами, Рада суддів, яка у п’ятницю присвоїла собі право призначати і звільняти голів судів загальної юрисдикції на адмінпосади, вже призначила на ці посади більше 100 осіб.

"Особлива небезпека полягає у складі органу, який протиправно присвоїв собі повноваження призначати і звільняти керівників судів. Рада суддів на три чверті складається з голів судів та їх заступників, які присвоїли собі повноваження призначати і звільняти самі себе", - сказано у заяві.

"Рада суддів, яка присвоїла владні повноваження з формування керівництва судів, фактично контролюється головою Верховного суду і представляє інтереси однієї політичної сили, якою голова Верховного суду був делегований на цю посаду", - йдеться у документі.

Автори постанови також називають такий крок Ради суддів узурпацією повноважень, що "робить систему судів України заручником і слугою політичної боротьби політичних інтересів".

"Зазначені дії є грубим порушенням Конституції, яке посягає на основи конституційного ладу", - сказано у заяві.

Як відомо, раніше Рада суддів вирішила, що до врегулювання питання призначення і звільнення голів, заступників голів судів загальної юрисдикції ці функції буде виконувати Рада суддів України як вищий орган суддівського самоврядування в період між з'їздами суддів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News