Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Указ Ющенка пояснюється саморозпуском Ради і вищою математикою

Вівторок, 5 червня 2007, 16:28

Президент Віктор Ющенко призначив проведення дострокових виборів на 30 вересня, послуговуючись законом про вибори народних депутатів, згідно з яким дострокові вибори проводяться не раніше, ніж через 60 днів з дня опублікування цього самого закону.

Про це на прес-конференції у вівторок повідомили члени робочої групи Роман Зварич і Микола Оніщук.

Так, Оніщук зазначив, що новий указ президента не передбачає дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

Натомість він додав, що президентом просто призначаються дострокові вибори на підставі саморозпуску Верховної Ради за умови відсутності 2/3 її складу, що стало можливим після написання відповідних заяв членами опозиційних фракцій.

Пояснюючи причини незастосування норми про дострокове припинення повноважень ВР, Зварич зазначив, що за відсутності 2/3 складу Верховна Рада сама по собі є неповноважною, тому "немає підстави припиняти повноваження того, що є неповноважним".

Саме тому, за словами Зварича, президент скористався прикінцевими положеннями закону про вибори народних депутатів, за якими дострокові вибори мають проводитися "згідно з частиною 2 статті 82 Конституції (за умови юридичного підтвердження неповноважності ВР, але не раніше ніж через 60 днів з дня опублікування закону)".

"Цей закон (про внесення змін до закону про вибори народних депутатів) був офіційно опублікований у суботу, 2 червня. Таким чином він може набути чинності 2 серпня, рахуйте тепер самі, якщо візьмете календар – 60-денний термін з того часу припадає на 30 вересня", - пояснив Зварич.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування