Коаліція заявляє, що Ющенко зриває домовленості і знову кличе посередників

Четвер, 7 червня 2007, 13:21

Члени коаліції заявляють, що президент Віктор Ющенко став на шлях зриву політичних домовленостей, досягнутих між лідерами держави.

Про це сказано у заяві коаліції, повідомляє прес-служба Соцпартії.

"Процес мирного врегулювання політичної кризи в Україні в односторонньому порядку заблокований безвідповідальними діями президента Віктора Ющенка", - сказано у заяві.

Коаліціанти заявляють, що указ президента про призначення позачергових виборів до Верховної Ради на 30 вересня показує, що Ющенко "в черговий раз став на шлях зриву досягнутих політичних компромісів".

На їхню думку, цим указом президент порушив пункти 1 і 7 спільної заяви політичних лідерів від 27 травня.

"Не дивлячись на досягнуті домовленості щодо порядку врегулювання політичної кризи, оточення президента, яке зацікавлене у загостренні конфлікту, спонукало Віктора Ющенка підписати черговий неконституційний указ. В основу указу покладені заяви кількох пропрезидентських політичних партій", - сказано у заяві.

При цьому коаліція зазначає, що депутатська фракція "Наша Україна" не може згідно із законом припинити свої повноваження, оскільки вона утворена представниками різних політичних партій, одна із яких уже заявила протест проти незаконних рішень з'їзду, "про що не міг не знати Ющенко".

"Складання депутатських повноважень "Нашої України" можливе лише у тому випадку, якщо з'їзди всіх партій-учасниць даного блоку ухвалять узгоджене рішення. Група депутатів опозиційних фракцій у Верховній Раді офіційно засвідчили, що заяви депутатів про складання повноважень сфальсифіковані", - сказано у заяві.

Водночас коаліція заявляє, що Ющенко "відкрито продовжує чинити незаконний тиск на Конституційний Суд".

"Ні про які демократичні дострокові вибори парламенту не може йтися, якщо президент привласнив право незаконно призначати голів районних судів, відправляти у відставку і призначати суддів Конституційного Суду, звільняти та призначати без жодних правових підстав генеральних прокурорів. Це не демократія, а узурпація влади", - йдеться у заяві.

Коаліція також заявляє, що "Україні терміново необхідна допомога міжнародних посередників, оскільки президент заблокував роботу Конституційного Суду, і через цей факт нинішня політична криза не може бути розв’язана правовим шляхом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...