Плющ нагадав Росії 1990 рік

П'ятниця, 8 червня 2007, 15:21

Секретар РНБОУ Іван Плющ вважає, що усі непорозуміння в українсько-російських відносинах щодо заборони в'їзду має вирішити спільна робоча група.

Про це йдеться в заяві Плюща з нагоди державного свята Російської Федерації — Дня Росії, що наближається.

Він підкреслив, що у відносинах України і Росії практично немає проблем, які не можна було би вирішити. На заваді такому вирішенню стають лише амбіції та егоїстичні наміри деяких політиків і їх груп, які хочуть зажити сумнівної слави чи отримати дивіденди на питаннях відносин двох країн, вважає Плющ.

Замовчення цього факту виливається у непорозуміння у двосторонніх відносинах. Це підтверджує ситуація, що склалася навколо використання недопуску на територію Російської Федерації громадян України, як засобу політичного тиску, зазначив він.

"Для нас прикро, що з боку окремих політиків і їх груп у Російській Федерації з'являються такі ініціативи. Вони намагаються сіяти розбрат між українцями і росіянами", – наголосив Плющ.

Ці випадки не є підставою для ототожнення дій окремих осіб і держави, однак є приводом для серйозного аналізу і реагування. Адже вони створюють враження, начебто посадові особи Російської Федерації ставлять під сумнів суверенітет і територіальну цілісність України, її незалежність в питаннях внутрішньої і зовнішньої політики, вважає секретар РНБО.

На його думку, найкращим способом такого реагування є активізація свідомих зусиль двох країн – розробка низки спільних кроків української і російської сторін.

Серед таких кроків Плющ назвав спільне вироблення чітких критеріїв кваліфікації деяких висловлювань українських і російських політичних діячів як таких, що наносять шкоду інтересам обох держав, а також погоджені заходи реагування на висловлювання таких осіб.

"Ці питання могла би вирішити спільна робоча група з українських і російських фахівців. Вона має запропонувати відповідь у дусі рівноправності і стратегічного партнерства між нашими народами", – зазначив Плющ.

При цьому він нагадав, що "у 1990 році народи колишнього СРСР підтримали курс на здобуття суверенітету, утвердження демократії і повагу до вибору одне одного".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування