Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Татнефть" намагається легалізувати незаконну приватизацію "Укртатнафти"

Понеділок, 2 липня 2007, 18:00

Татнефть" намагається легалізувати незаконну приватизацію 18,3% акцій "Укртатнафти", не виключають у "Нафтогазі України".

Так керівник управління у зв'язках з громадськістю Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олексій Федоров оцінив операції з акціями ЗАТ "Укртатнафта" (експлуатує Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська обл.) спрямовані на легалізацію незаконно приватизованих 18,296% акцій товариства.

"Нафтогазу України" не зрозумілі процеси, що відбуваються з акціями ЗАТ "Укртатнафта" у взаєминах між АТ "Татанефть" і власником акцій АБ "ІНГ Банк Україна". Не виключено, що мова йде про спробу легалізувати незаконно приватизований пакет акцій ЗАТ "Укртатнафта" у розмірі 18,3% статутного фонду", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Федоров підкреслив, що "Татнефті", як акціонерові "Укртатнафти", було відомо, що близько 18,3% акцій українського підприємства були приватизовані "із кричущими порушеннями законодавства".

"Усвідомлюючи це, АТ "Татнефть", як видно, вирішило офіційно не брати участь у скупці краденого і, імовірно, реалізує власний сценарій по відчуженню цих акцій на користь так званого сумлінного покупця. Цим і викликаний галас навколо перерозподілу частини акцій усередині пакета, що належить АТ "Татнефть", - відзначив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" двом компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), дружніх "Татнефти".

"Нафтогаз України" у розповсюдженій в травні цього року заяві обвинуватив татарстанських акціонерів "Укртатнафти" у монополізації прав на управління Кременчуцьким НПЗ і зажадав відновити паритет акціонерів в управлінні підприємством.

"Укртатнафта", як вважають у "Нафтогазі України", у даний час контролюється представниками винятково татарстанських акціонерів - Фонду державного майна Татарстану і ВАТ "Татнефть", що не зацікавлені в розвитку Кременчуцького НПЗ і сприянні реалізації національних інтересів України.

Керівництво "Укртатнафти" фактично зірвало національну програму по створенню в Україні стратегічного резерву нафтопродуктів, відмовивши в співробітництві державній компанії ВАТ "Укртранснафта", вважають у НАКу.

Крім того, на думку "Нафтогазу України", монопольне управління "Укртатнафтою" татарстанськими акціонерами також призвело до технологічної стагнації і погіршення конкурентноздатності Кременчуцького НПЗ на українському ринку нафтопродуктів.

Міністр палива й енергетики України Юрій Бойко наприкінці травня цього року заявив, що спірний пакет акцій "Укртатнафти" у розмірі 18,296% статутного фонду буде повернуто у державну власність.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування