У Світовому банку дивуються: економіка України зростає, незважаючи на політиків

Вівторок, 3 липня 2007, 09:49

Економіка України зростає, не зважаючи на політичну ситуацію, і країна робить достатні успіхи у фінансовій політиці, здійснюючи реформи у галузі витрат і податків.

Про це заявила представниця Світового банку Шеріл Ґрей під час презентації у Брюсселі доповіді "Бюджетна політика і економічне зростання: наука Східної Європи і Центральної Азії", повідомляє Радіо "Свобода".

"Цікаво, що політична ситуація начебто не впливає на економіку просто зараз. Ми не знаємо про далеку перспективу, це у близькій перспективі очевидно. Але це цікава історія", - зазначила вона.

"Україна робить достатні успіхи у фінансовій політиці. Нещодавно ми мали ґрунтовне дослідження щодо публічного фінансування в Україні. Там досить добре попрацювали, зробили багато зусиль у цій галузі. Слід зробити ще багато, але у галузі витрат і податків це одна з найсильніших галузей, де в Україні проводяться реформи", - додала Ґрей.

При цьому представниця Світового банку зазначила, що "Україна не має особливо великого уряду", додавши, що "загалом увесь колишній Радянський Союз – в іншому човні, ніж Східна Європа і Південно-Східна Європа, де ми бачимо найбільші за розміром уряди".

Менеджер Світового банку у справах Європи і Центральної Азії Арістомен Варудакіс вказує, що занадто великий уряд може гальмувати економічне зростання.

"Чому розмір уряду може мати стосунок до зростання, особливо в країнах, де керівництво є слабким? Є різні причини. Одна з очевидних причин – це те, що коли влада є слабкою, збільшення витрат може бути спрямовано на менш продуктивні галузі, є вірогідність, що гроші буде неправильно витрачено", - зазначив він.

Представники Світового банку в доповіді пишуть, що уряди, які працюють ефективно, краще використовують бюджетні ресурси, а економічне зростання можна підвищити за рахунок ефективніших держвитрат, зменшення дефіциту бюджету та продуманої податкової політики.

Автори звіту дійшли висновку, що східноєвропейські країни досягли гарних результатів щодо ефективності витрат в освіті і охороні здоров’я, але ці досягнення обійшлися недешево.

Експерти Світового банку називають пенсійну систему особливим викликом для регіону, який отримав у спадщину радянський зразок "щедрої виплати пенсій".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування