Екс-посол США не вірить у нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк

Вівторок, 3 липня 2007, 11:38

Колишній посол США в Україні, віце-президент і директор Програми досліджень зовнішньої політики американського інституту Брукінгза Карлос Паскуаль має сумнів, що нафтопровід Одеса-Броди-Полоцьк буде добудований.

Про це Паскуаль сказав в інтерв’ю газеті "День", опублікованому у вівторок.

"Що стосується добудови нафтопроводу, то я не думаю, що нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк буде коли-небудь збудований", - заявив він.

"Треба добудувати цей трубопровід, і хтось має дати кошти для добудови нафтопроводу. А його можна добудовувати, якщо існує достатній ринок для нафти, яка може поставлятися цим нафтопроводом", - зазначив Паскуаль.

"Це потрібно, щоб виправдати інвестиції. А наразі для проекту "Одеса-Броди-Плоцьк" не має такого ринку", - пояснив він.

Водночас він висловив думку, що для каспійської нафти, яка може транспортуватися через нафтопровід Одеса-Броди, існує достатній ринок у Словаччині та Німеччині.

"Трубопровід Одеса-Броди має можливість бути об’єднаним разом із існуючими трубопроводами в маршрути, які можуть проходити через Словаччину в Німеччину. Тут є реальний потенціал для великого економічного прибутку", - сказав він.

"І це може бути зроблено без додаткового будівництва. На жаль, це питання не було розглянуто з агресивністю, яка мала б бути використана", - додав Паскуаль.

"Вважаю, що, з української точки зору, перш за все потрібно домогтися того, щоб працювали існуючі трубопроводи, і тоді, можливо, в майбутньому, коли розвинеться ринок, розглядати можливості, зокрема, такі, як розширення нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк", - зазначив він.

"Але дуже велике зосередження уваги на цьому проекті тепер було б простою тратою часу", - сказав Паскуаль і знову висловив думку, що в Польщі немає ринку для каспійської нафти, який би виправдав інвестиції в будівництво трубопроводу до Плоцька.

Водночас він наголосив, що для України важливо зосередитись на власній газовій інфраструктурі, щоб стати ефективним конкурентом, оскільки Росія намагається бути не лише постачальником, а й транзитером газу.

"Це має бути особливо важливим для Європи, якій потрібен конкурент Росії по транзиту газу. Тому в даному випадку Україна може поставити себе у значно сильнішу позицію щодо Європи, якщо зможе продемонструвати надійність як транзитер газу та нафти. І показати, що вона є ефективним транзитером і притому ще й з прозорим менеджментом", - наголосив Паскуаль.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...