Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти виявили, що депутати здатні тільки на "бла-бла-бла"

Вівторок, 3 липня 2007, 14:26

Верховна Рада 5-го скликання за увесь час своєї діяльності не змогла налагодити ефективну роботу в умовах політичної реформи як у рамках парламентської коаліції, так і в рамках парламентської опозиції.

Про це свідчать результати моніторингу "Діяльність Верховної Ради 5-го скликання: уроки для політиків і виклики для виборців" проведеного фондом "Відкрите суспільство".

"Усі парламентські сили, незалежно від можливостей, так і не виконали свої програмні цілі і передвиборчі обіцянки", - говориться у прес-релізі результатів моніторингу.

У документі відзначається, що парламент 5-го скликання більш ніж на половину оновив свій персональний склад, зокрема, у парламенті нинішнього скликання було представлено 170 депутатів попереднього, четвертого скликання, і 280 нових депутатів.

Відповідно до результатів моніторингу, проведення виборів на пропорційній основі "призвело до дисбалансу територіального представництва у вищому представницькому органі влади".

У цілому понад 40% територіальних громад втратили своє представництво у вищому органі представницької влади, а також у місцевих представницьких органах.

Відповідно до результатів моніторингу, "вибори засвідчили, що жодна з парламентських політичних сил не бажає працювати в опозиції.

Фракція блоку "Наша Україна", що не ввійшла в парламентську коаліцію, одержала низку міністерських посад уряді - за так званою квотою президента, а Блок Юлії Тимошенко, що йшов на вибори під гаслом прем'єрства свого лідера, з першого дня змушеного перебування в опозиції усіма своїми діями був налаштований на реванш і якнайшвидше проведення дострокових виборів.

При цьому, відзначається в документі, представники опозиційних фракцій очолили 14 з 26 парламентських комітетів і комісій.

Крім того, у документі йдеться, що за рік роботи парламенту народні депутати "так і не змогли переформатуватися від риторики, передвиборчої піар-боротьби до законодавчої діяльності і реалізації узятих на себе передвиборних обіцянок".

Директор фонду "Відкрите суспільство" Юрій Сиротюк підкреслив, що якщо говорити про невиконання передвиборних обіцянок, то можна привести приклад цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

За його словами, у Партії регіонів і Соціалістичної партії України в програмах були обіцянки обмежити ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, а передвиборна програма БЮТ узагалі не стосувалася цього питання.

Однак, коли "розгорівся скандал" пов'язаний з цінами і тарифами, то Партія регіонів і СПУ взагалі відмовилися від рішення цього питання, а БЮТ використовувала цю тему для власного піару.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування