У Януковича хочуть відшліфувати Конституцію від Ющенка в парламенті

Вівторок, 3 липня 2007, 15:24

Прем'єр Віктор Янукович пропонує всім політичним силам підписати угоду про ведення чесної передвиборної боротьби і взяти на себе зобов'язання визнати підтверджені Центральною виборчою комісією результати.

Про це заявив член Партії регіонів Михайло Чечетов, повідомляє прес-служба партії.

На його думку, в оточенні президента "зріє сценарій, за якого до 30 вересня проводиться всеукраїнський референдум щодо Конституції".

"У цьому випадку, згорнувши політреформу, президент відновлює президентську форму правління, мобілізує адміністративний ресурс і в умовах повного контролю над місцевою владою засобами масової інформації, судовими органами, територіальними виборчими комісіями проводить... "демократичні, чесні і прозорі" вибори в парламент. Про результат можете здогадатися самі", - сказав Чечетов.

Говорячи про ініціативу президента щодо нової Конституції, він зазначив, що Партія регіонів визнає необхідність внесення конституційних змін, "але ніяк не переробки, як це прагне зробити президент".

"І ці зміни повинні бути погоджені з усіма політичними силами України...Тому до роботи над Конституцією необхідно залучити фахівців конституційного права, юристів, представників партій і громадськості. Основний Закон країни повинен нести філософію, яку сприйме все суспільство. І тільки після того, як Конституція буде відшліфована новим складом парламенту й обговорена в суспільстві, можна вести мову про її ухвалення", - сказав Чечетов.

При цьому, за його словами, головним пунктом конституційної реформи за парламентсько-президентської форми правління Партія регіонів ставить ліквідацію чинної системи призначення керівників областей і районів.

"На наше тверде переконання, люди, які живуть у регіонах, самі повинні вибирати керівників, а не одержувати їх "згори", - сказав Чечетов.

Він також розкритикував ідею президента про введення в Україні двопалатного парламенту.

"Наявність верхньої палати не виправдана в унітарних державах, вона ускладнює і подовжує процедуру ухвалення законів. Наявність верхньої палати виправдана лише за федеративного устрою держави…Реалізація такої схеми перетворює нижню палату парламенту на декоративну демократичну обгортку авторитарного стилю управління", - сказав Чечетов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування