Для Кучми справи Гонгадзе, Політковської і Литвиненка - "передвиборчий нафталін"

Вівторок, 3 липня 2007, 17:00

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що у "справі Гонгадзе" переважає політичний контекст і пов'язує її з "брудними політтехнологіями".

Про це він сказав в інтерв'ю "Комсомольской правде", коментуючи резонансні справи про вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе, російської журналістки Анни Політковської і екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

"Я часто журналістам європейським ставив запитання: "А що ж ви досі не знайшли вбивцю хоча б Улофа Пальме? (прем'єр-міністр Швеції, вбитий 28 лютого 1986 р. у Стокгольмі) Це все-таки було одне з убивств століття". Цій справі, по-моєму, приділялося набагато менше уваги, ніж убивству Гонгадзе, Політковської і Литвиненка. Тому що у вбивстві Пальме, швидше за все, політичного контексту не було, а в наших випадках він є, і він – головний", - сказав Кучма.

"Брудні політтехнології, коли ті, хто їх використовує, не гребують і вбивствами. Це найпростіший спосіб дискредитувати владу і лідерів держав. Він не дуже дорого коштує в порівнянні з іншими методами, у тому числі з військовими. А на людей справляє колосальне враження. Тому і використовується в багатьох країнах. Але особливо в тих, чиї лідери не подобаються сильним світу цього", - додав він.

Водночас Кучма вважає, що в "справі Гонгадзе" і "касетному скандалі" "крапку повинні поставити правоохоронні органи".

"Що ж стосується моєї реакції... Рузвельт колись сказав: "Якби я звертав увагу на все, що про мене кажуть і пишуть, мені б ніколи працювати було". Кому що доведеш, особливо на зльоті цієї "піар-кампанії"? Чим більше ти будеш виправдуватися, тим більше тобі будуть не вірити", - сказав він.

Коментуючи вбивства Політковської і Литвиненка, Кучма сказав:

"Так, у вас у Росії, схоже, теж потягнуло передвиборчим нафталіном... Будь-якій незаангажованій людині зрозуміло, що Путіну це абсолютно не потрібно. А все-таки хочуть дістати тільки Путіна. Їм же не потрібен ніхто інший. Б'ють по президенту - б'ють по Росії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування