У США думають, що для втілення ідеї Ющенка, Україні треба стати Америкою

Середа, 4 липня 2007, 10:26

Посол США в Україні Вільям Тейлор вважає, що політична криза в Україні вже вирішена.

"Я думаю, що політична криза вже вирішена. Існує згода між президентом, прем’єром і спікером. Вони вирішили, як рухатися вперед і вирішили провести вибори наприкінці вересня", - сказав він в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Я сподіваюся, що ці домовленості будуть втілені, буде сформований новий уряд і люди зможуть побачити його стабільним і працюючим", - додав Тейлор.

Водночас, говорячи про ініціативу президента Віктора Ющенка провести референдум щодо створення в Україні двопалатного парламенту, посол сказав, що іноземці не можуть давати поради українцям, але зазначив, що у США двопалатний парламент "був компромісом" для вирішення внутрішніх проблем.

"Одна з них – забезпечити волевиявлення людей за пропорційної системи виборів. Друга складова компромісу – як забезпечити висловлення точки зору від кожного штату в конгресі. Це були суперечливі тиски. І саме створення двопалатного парламенту стало компромісом", - розповів Тейлор.

При цьому, за його словами, "сенат відзеркалював точки зору штатів на рівноправній основі, а палата представників відбивала точки зору виборців".

"І Україні потрібно вирішити, чи є у неї подібні проблеми, які свого часу призвели до компромісу в США, чи Україна все ж більш наближена до унітарної влади, як, наприклад, у Франції", - зазначив Тейлор.

Крім того, відповідаючи на запитання про шанси України приєднатися до Плану дій щодо набуття членства у НАТО наступного року, посол США сказав, що "це виключно рішення, яке можуть прийняти лише українці".

"Уряд і президент домовилися співпрацювати з НАТО і втілювати конкретні проекти. Під час цієї роботи всі питання ставлення людей до НАТО будуть з’ясовані. Самміт НАТО наступного року має відзначити цю конкретну роботу. Але це, можливо, і не призведе до того, що український народ попросить про приєднання України до Плану дій щодо набуття членства в альянсі", - сказав Тейлор.

Також, коментуючи питання, посол сказав, що не вважає, "що нейтральний статус забезпечує безпеку країні, яка обрала собі такий статус".

При цьому Тейлор відкинув твердження, що факт вступу України до НАТО буде використовуватися проти Росії.

"Я так не думаю. Є чимало прикладів, коли країни, які приєдналися до НАТО, свого часу були членами Варшавського договору, входили до складу Радянського Союзу, але ми не бачимо, що їх використовують. Чому Україна, якщо стане членом НАТО, має бути винятком?", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...