Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна відповіла Румунії на "репліку" за острів Зміїний

П'ятниця, 6 липня 2007, 08:28

Україна в четвер офіційно подала до Міжнародного суду в Гаазі свою відповідь на попередню відповідь Румунії в питанні розмежування континентального шельфу та виключних економічних зон в Чорному морі.

Таким чином, Україна вклалася в продовжений термін, який суд раніше переніс на п’ятницю, повідомляє Радіо "Свобода".

Відтак, повідомило МЗС України, письмовий етап розгляду справи має завершитися, і суд має вирішити терміни усного розгляду.

Як відомо, до Міжнародного суду звернулася 2004 року Румунія з проханням розмежувати континентальний шельф і виключні економічні зони в Чорному морі на межі двох країн.

Суперечка виникла головним чином навколо статусу українського острова Зміїний, який Румунія не визнає за острів із погляду міжнародного права.

Як стверджує Румунія, ця частина української території в морі є "скелею", а відтак не має права на встановлення територіальних вод і не впливає на проведення лінії делімітації.

Як вважають, на шельфі в суперечливій ділянці є великі поклади нафти і газу; крім того, навколишнє море багате на рибу.

На початку цього року президенти обох держав висловили сподівання, що Міжнародний суд ухвалить остаточне рішення до кінця 2008 року.

Президент України Віктор Ющенко і президент Румунії Траян Бесеску підтвердили тоді, що гарантують виконання ухвали Міжнародного суду.

Водночас Україна й Румунія поновили двосторонні переговори з цього питання, поки справу розглядають у Міжнародному суді.

Українська сторона висловлювала сподівання, що справу вдасться залагодити на цих переговорах іще до рішення Міжнародного суду. Разом із тим Київ і Бухарест час від часу продовжують обмінюватися звинуваченнями навколо статусу Зміїного.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування