Мороз піде розплющувати очі ОБСЄ на "волюнтаризм" Ющенка у судах

П'ятниця, 6 липня 2007, 10:22

Голова Верховної Ради Олександр Мороз має намір привернути увагу учасників сесії ОБСЄ до "прикладів правового нігілізму" президента Віктора Ющенка.

Про це повідомляє прес-служба Соціалістичної партії.

"Приводом для такого обігу послужив черговий антиконституційний демарш Ющенка: президент звільнив члена ВРЮ Олександра Задорожного "за порушення присяги", - сказано у повідомленні.

"Цей термін людина, що неодноразово порушувала президентську присягу, застосовує до тих, хто відмовляється виконувати політичні замовлення, діє в рамках закону й повноважень", - додає прес-служба СПУ.

На думку соціалістів, "це - перший крок до знищення Вищої Ради Юстиції, що рішенням парламенту, до прийняття відповідного закону, вповноважений призначати суддів на адміністративні посади".

Раніше Конституційний Суд визнав неконституційним присвоєння цього права президентом, наголошує прес-служба партії.

"Спробу ліквідувати ВРЮ треба розглядати, як останню ланку в ланцюзі знищення незалежної судової гілки влади - після того, як президент "розправився" з Конституційним Судом", - сказано в повідомленні СПУ.

У Соцпартії вважають, що саме тому "дотепер не скасовані незаконні укази Ющенка про відставку суддів КС та суддів загальної юрисдикції, а також не розглядається в КС черговий указ про дострокове припинення повноважень парламенту".

"Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що президент руйнує судову систему на очах європейських політиків: указ Ющенка був підписаний у переддень початку роботи сесії ОБСЄ, де представлені делегації всіх демократичних держав Європи", - заявляє СПУ.

"Президент, намагаючись узурпувати право призначати суддів, підкорити судову владу, продемонстрував зневагу до базового принципу Конституції - поділу влади на законодавчу, виконавчу й судову. Отже, він не є гарантом дотримання Основного Закону", - передає точку зору Мороза прес-служба партії.

На думку Мороза, "необхідно залучити увагу європейської громадськості до волюнтаристичних методів Ющенка з ліквідації судової системи в Україні, оскільки вони несуть загрозу не тільки для української, але й для європейської демократії", повідомляє СПУ.

"В умовах руйнування судової системи в Україні не може йти й мови про легітимність дострокових парламентських виборів, оскільки паралізована правова система дозволить президентській команді сфальсифікувати результати народного волевиявлення", - сказано в повідомленні прес-служби.

Як відомо, 4 липня Ющенко припинив повноваження Задорожнього як члена Вищої ради юстиції у зв'язку з порушенням присяги та "враховуючи звернення VIII позачергового з'їзду суддів України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування