Ющенко хоче подати всім урок

Понеділок, 9 липня 2007, 09:09

Президент Віктор Ющенко заявляє, що дострокові Вибори у Верховну Раду не можна скасувати, тому що інакше для учасників політичного процесу не буде "уроку".

"Необхідно обрати нову Верховну Раду. Мені відомі ті політичні сили, що пропонують реанімувати парламент, підкупивши суддів і зробивши депутатами тих, хто був у хвості виборчих списків. Такі фішки – на совісті тих, хто керує Радою. Їхні методи – не мої", - сказав він в інтерв'ю "Известиям в Украине".

"Від дострокової кампанії не можна відмовитися ще й тому, що немає виборів – немає уроку. У новій Раді навряд чи хтось піддасться спокусі і захоче заради грошей або посади залишити свою фракцію", - заявив Ющенко.

Президент підкреслив, що "лінія політичного конфлікту простягнулася всередині самої Ради", і розпуск Верховної Ради не пов'язаний з якими б то не було конфліктами з прем'єр-міністром Віктором Януковичем.

"Я довго не підписував указ про розпуск парламенту. Я давав депутатам шанс "вивчити урок", відмовитися від міжфракційной міграції, уникнути дострокових виборів. Але парламентарі не одумалися", - зазначив Ющенко.

"У мене в кабінеті до глибокої ночі сидів спікер Олександр Мороз. Він за 50 хвилин списав 5 аркушів про те, що треба зробити заради врегулювання внутрішньопарламентського протистояння. І він, і я розуміли: президент повинен втрутитися. Він не може сповідувати політику "моя хата скраю", - пояснив він.

При цьому Ющенко підкреслив, що в нього з Януковичем "нормальні відносини" і він би "не хотів, щоб їх оцінювали через призму конфліктності".

"Справа не в тому, що хтось із кимсь свариться або мириться. Проблема в тому, що в країні після 2004-го року гілки влади втратили рівновагу. Люди будуть вважати це конфліктом доти, поки ми не удосконалимо Конституцію і не проведемо дострокові парламентські вибори", - відзначив він.

"Вони відбудуться не тому, що Ющенко посварився з Януковичем. Вони пройдуть тому, що парламент припинив існування", - підкреслив Ющенко.

При цьому відповідаючи на питання, чи розпустить президент Верховну Раду силою, якщо у вересні вона продовжить засідання, Ющенко сказав:

"Не треба стріляти по парламенту чи по Білому дому, щоб домовитися. Ми дамо нації можливість висловитися і показати, кому вона довіряє. Я поважаю український народ, я захоплений тим, як він у делікатних обставинах кризи виявляє розуміння, мудрість і силу, як розбирається в тому, що відбувається".

Говорячи про можливість проведення референдуму про скорочення чисельності парламенту і перетворення його в двопалатний одночасно з достроковими парламентськими виборами, Ющенко сказав: "Я не виключаю такий варіант, але поки не хочу робити офіційну заяву".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування