Третина українців чекають нову політичну силу

Понеділок, 9 липня 2007, 13:11

Якби парламентські вибори відбулися завтра, у Верховну Раду пройшли б 5 політичних сил - Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок "Наша Україна", блок "Народна самооборона" і Комуністична партія.

Про це свідчать дані соціологічного опитування Центру соціологічних і політичних досліджень Socis (TNS Україна), повідомив президент Центру Микола Чурилов.

Відповідно до опитування, якби вибори в парламент відбулися завтра, за Партію регіонів проголосували б 33% опитаних, БЮТ - 17%, блок "Наша Україна" - 10%, блок "Народна самооборона" - 4%, Компартію - 3%.

За Народну партію проголосували б 2%, Прогресивно-соціалістичну партію, Соціалістичну партію, партію "Віче", Блок "Рух - Українська правиця" - по 1%.

Вагалися з відповіддю - 11%, не мають наміру брати участь у виборах - 8%, проголосували б проти усіх - 7%.

При цьому 35% опитаних не влаштовують існуючі партії і блоки, і вони очікують появи нової політичної сили, 33% - влаштовують існуючі партії і блоки, 20% поки не знають відповіді на це питання, 10% вагалися відповісти, 1% вважають за необхідне скоротити кількість партій.

"Тобто, навіть якщо в цей короткий період на політичній арені з'явиться політична сила, що буде відповідати очікуванням тих людей, що не визначилися, то я не виключаю, що вона може одержати підтримку", - відзначив Чурилов.

За його словами, близько 18% виборців ухвалять рішення безпосередньо на виборчій дільниці.

При цьому, на думку соціолога, "виборчі програми взагалі ніхто ніколи не читає, в основному оцінюють харизму політичного лідера".

Чурилов також відзначив, що відповідно до опитування, більшість респондентів, що не визначилися, хотіли б бачити в парламенті Володимира Литвина.

На його думку, об'єднання блоків "Народна самооборона" і "Рух - Українська правиця" призведе не до збільшення прихильників об'єднаного блоку, а, навпаки, - до зменшення.

Він також вважає, що Партії регіонів варто йти на вибори самостійно.

Соцопитування проводилося за замовленням "Київського медіа-холдингу". За словами Чурилова, опитування проводився "у період з 20-х чисел червня по 2 або 3 липня". Було опитано 2,5 тис. респондентів. Він відмовився назвати похибку вибірки.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування