У Балоги небагато шансів стати прем'єром. У Яценюка більше

Понеділок, 9 липня 2007, 18:36

Більшість політологів вважає, що керівник секретаріату президента Віктор Балога має небагато шансів стати прем’єр-міністром після дострокових парламентських виборів.

Про це свідчать передані УНІАН результати експерт-опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

Так директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов навпаки вважає, що Балога може стати прем’єром лише за умови створення "помаранчевої коаліції".

"Якщо на дострокових виборах "Наша Україна" буде другою в індивідуальному заліку і буде формуватись "помаранчева коаліція" з "Нашої України" і БЮТ, то тоді виникають стопроцентні політичні умови для того, щоб був прем’єр від "Нашої України". Таким може бути Віктор Балога.

Менше шансів, але вони зберігаються, коли буде формуватись широка коаліція, причому широка коаліція може будуватись не лише на двох, але і на трьох партіях – "Наша Україна", Партія регіонів, БЮТ", - зауважив Карасьов.

Загалом, на його думку, поки завчасно говорити про шанси Балоги обійняти цю посаду.

"Проблема тут полягає в двох основних обставинах. По-перше, від самого Балоги ще не звучало офіційних і неофіційних заяв щодо намірів стати прем’єр-міністром. Здається, що він почувається досить комфортно в статусі головного президентського менеджера та продюсера нової політичної гри нової команди президента. Можна сказати, що він на підйомі, в драйві. По-друге, важливо зазначити, що прем’єрство в Україні – це результат політичних умов, ефект політичних розкладів і компромісів. Претенденти на посаду прем’єр-міністра виникають в результаті політичних компромісів, домовленостей і міжпартійного консенсусу", - вважає експерт.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що Балога має небагато шансів стати главою уряду.

"Думаю, що шанси маленькі. Тимошенко, і Балога мають невеликі шанси стати прем’єр-міністрами. Результатом цих виборів буде не коаліція, а саме посада прем`єр-міністра. І якщо кандидатура виставляється ще до початку передвиборчої кампанії, то йдеться про спалювання перспектив цієї людини на посаду", - зауважив експерт.

За його словами, на даний момент Луценко "абсолютно безболісно називає цю кандидатуру", розуміючи, що шансів у Балоги мало, як, втім, і у самого Луценка.

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський також переконаний, що у Балоги немає шансів стати прем’єр-міністром.

"Я вважаю, що жодних шансів у Віктора Балоги стати наступним прем`єром немає. І не тільки тому, що я не уявляю собі такий парламент, який, після всієї історії стосунків з Балогою, проголосує за такого прем`єра. Кандидатура Балоги – це не мрія Віктора Ющенка. Якщо Віктор Ющенко буде мати змогу примусити партії прийняти його кандидатуру, то це безумовно буде не Балога. Може бути Яценюк, Гриценко, але не нинішній глава секретаріату президента", - сказав Погребінський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування