У Плюща розповіли, як Янукович і Семенюк порушують безпеку

Середа, 1 серпня 2007, 08:29

Кабінет міністрів і Фонд державного майна низкою останніх рішень щодо розпоряджання державним майном стратегічного значення фактично порушили засади державної політики у сфері енергетичної безпеки, визначені на засіданні Ради національної безпеки і оборони 9 грудня 2005 року і введені в дію відповідним указом президента.

Про це заявив заступник секретаря РНБО Юрій Продан, повідомляє прес-служба президента.

На підтвердження такої оцінки він відзначив, що згідно з урядовою постановою від 14 березня 2007 року до статутного фонду концерну "Укратомпром" включено активи національної енергетичної компанії "Енергоатом" та підприємств атомної промисловості, які не підлягають приватизації. Загальна сума цих активів – близько 21 млрд. грн.

"Однак у статуті концерну "Укратомпром" не вказано навіть мети такого об’єднання. Таким чином, створено вельми непрозорий механізм управління держмайном стратегічного значення, водночас не передбачено способів запобігання його незаконному відчуженню", - сказано в повідомленні.

Продан вказав, що згідно з постановою Кабміну від 13 червня цього року, визначення відсоткової частки держави у статутних фондах відкритих акціонерних товариств, які входять до НАК "Енергетична компанія України", замінено на фіксацію кількості переданих акцій та їх номінальної вартості.

За його словами, це створює умови для "розмивання" державного пакета шляхом додаткової емісії.

Також заступник секретаря РНБО звернув увагу на розпорядження уряду від 13 червня цього року, за яким будівництво стратегічно важливого об’єкта – Дністровської гідроакумулюючої станції, в яку вже вкладено 1,5 млрд. грн. – передано від державної компанії "Укргідроенерго" до ВАТ "Дністровська ГАЕС". До того ж, за його словами, їй безпідставно встановлено надбавку до ціни на електроенергію.

За інформацією Продана, ФДМ вирішив продати 25 відсотків акцій "Черкасиобленерго", які внесено до статутного фонду "Української енергозберігаючої сервісної компанії".

"У разі реалізації цього пакету частка держави у статутному фонді "Черкасиобленерго" зменшиться до 46 %, що означатиме втрату державного контролю за діяльністю енергорозподільної компанії. Крім того, знеціниться пакет акцій, що залишиться у власності держави, потенційно будуть недоотримані значні суми до бюджету", - сказав він.

Продан також зазначив, що постанова Кабміну від 27 квітня цього року дала старт активному розпродажу Держкомрезервом боргів енергетичних компаній, серед яких "Центренерго", "Західенерго", Харківська ТЕЦ-5.

"Замість цивілізованого врегулювання проблем із боргами підприємств ПЕК, як це передбачено законодавством, створено додатковий механізм позаприватизаційного відчуження держмайна. Наведені факти дають підстави стверджувати, що виконавча влада ігнорує визначені на вищому керівному рівні основні напрямки державної політики у сфері енергетичної безпеки України", - резюмував Продан.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування