Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко підготував запасний варіант із виборами

Середа, 1 серпня 2007, 11:46

У разі ускладнення політичної ситуації президент Віктор Ющенко може скористатися положеннями Конституції, які автоматично призводять до проведення дострокових виборів до парламенту.

Про це на брифінгу у середу заявила представник президента в КС та ЦВК, заступник голови секретаріату президента Марина Ставнійчук.

"Президент має на сьогодні всі правові і фактичні обставини для дострокового припинення повноважень Верховної Ради з огляду на те, що протягом більш ніж 30 днів однієї чергової сесії не починалися і не проводилися пленарні засідання повноважної Верховної Ради", - заявила Ставнійчук.

"Тобто президент може у разі крайньої ситуації, у разі ускладнення ситуації застосувати (вищезазначені) положення, що також є підставою для дострокового припинення повноважень Верховної Ради", - додала вона.

При цьому Ставнійчук наголосила, що в указі від 31 липня про призначення дострокових виборів зазначена норма в мотивувальній частині не використовується.

"Президент абсолютно дотримується положень спільної заяви і орієнтується на неї у правовому, політичному і морально-етичному плані", - пояснила Ставнійчук.

"Сам дотримуючись спільних домовленостей, президент сподівається на виконання вимог цієї заяви всіма іншими підписантами", - додала вона.

На питання, чи мається на увазі під ускладненнями розпорядження голови Верховної Ради п'ятого скликання Олександра Мороза про проведення позачергової сесії 7-10 серпня, Ставнійчук відповіла:

"Я би сьогодні не хотіла давати прогнози, коментарі. Секретаріат, виходячи з позицій президента, сподівається на нормальний перебіг виборчого процесу, на законне протікання позачергових виборів до ВР".

За словами Ставнійчук, указ президента від 31 липня має "формально-правовий технічний характер", що пов'язано "значною мірою з колізійністю, неоднозначністю законодавчого регулювання питань щодо підстав та початку виборчого процесу позачергових парламентських виборів".

Зокрема, це стосується положення про те, що виборчий процес починається з наступного дня опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

"На сьогодні є всі підстави для завтрашнього початку виборчого процесу і введення в дію закону про внесення змін в закон про вибори народних депутатів і інших законодавчих актів в частині організації і проведення дострокових виборів", - пояснила Ставнійчук.

"Також є підстави для набуття чинності положень закону про внесення змін до закону про держбюджет-2007 щодо фінансування проведення дострокових виборів", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування