Янукович збільшить квоти на експорт зерна. Європа йому "не указ"

Понеділок, 6 серпня 2007, 14:27

Міністерство аграрної політики планує з 1 жовтня цього року винести на розгляд Кабінету міністрів питання про збільшення квот на експорт зерна.

Про це заявив на прес-конференції в понеділок заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан, повідомляє Ліга.

"Після 1 жовтня поточного року ми будемо ще раз розглядати баланси, що у нас формуються, і запаси, і взагалі, які тенденції будуть на зерновому ринку. Я думаю, що ці квоти (на експорт зерна) будуть переглянуті в бік збільшення", - сказав він.

Водночас, щодо імпорту зерна заступник міністра зазначив, що уряд також орієнтується на стимулювання імпорту продовольчого і фуражного зерна в Україну.

За словами Лузана, уже підготовлений і затверджений урядом проект закону щодо скасування митних зборів при імпорті продовольчого і фуражного зерна, а також щодо скасування сплати податку на додану вартість.

"Це для того, щоб стимулювати імпортерів із ввезення продовольчого і фуражного зерна на митну територію України", - констатував він.

При цьому Лузан переконаний, що обсяги імпорту зерна не будуть значними. "Я не думаю, що будуть значні обсяги імпорту, можливо, буде дефіцит зернових культур, що спостерігався і в попередні роки".

За його словами, тенденції і цінова ситуація, що склалися на внутрішньому ринку, показують, що цінові рівні вирівнюються в порівнянні зі світовими тенденціями, тому, з огляду на наявні баланси, не очікується значних обсягів імпорту.

Як відомо, постановою від 20 червня поточного року Кабінет міністрів обмежив експорт зерна шляхом уведення квот і ліцензування на 3 тис. тонн продовольчого зерна, суміші жита і пшениці, кукурудзи й ячменю, що будуть діяти з 1 липня по 1 жовтня 2007 року.

Причиною тому - ґрунтова посуха, що охопила понад 1/3 площ сільськогосподарських культур, що приблизно складає 10 млн. гектарів.

Більше за все постраждали від посухи Херсонська, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області, кілька районів Черкаської області й Крим. За станом на 5 липня загальна сума збитків склала 142 млн. грн.

Єврокомісія наполягає на тому, щоб український уряд скасував квоти на експорт зерна, оскільки це суперечить правилам Світової організації торгівлі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...