Ставнійчук пояснила, що скинути Ющенка через референдум не вдасться нікому

Понеділок, 6 серпня 2007, 18:32

Представник президента в ЦВК та КС Марина Ставнійчук називає черговою політичною піар-акцією заяву лідера КПУ Петра Симоненка про те, що КПУ нібито вже зібрала значну кількість підписів на підтримку референдуму про висловлення недовіри президенту.

"Ініціатори, у гонитві за гучними формулюваннями, навіть не переймалися юридичною складовою процедури референдуму", - цитує її слова прес-служба президента.

Ставнійчук нагадала, що закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" передбачає, що право вимоги всеукраїнського референдуму громадянами України реалізується через збирання їх підписів ініціативними групами всеукраїнського референдуму, що утворюються на зборах громадян та, відповідно, реєструються ЦВК.

За її словами, на теперішній час у ЦВК не зареєстровано жодної ініціативної групи всеукраїнського референдуму для збирання підписів під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму з питання щодо недовіри президенту.

Більше того, документи щодо реєстрації ініціативних груп такого референдуму до ЦВК навіть і не подавалися, додає Ставнійчук.

Крім того, вона зауважує, що чинна Конституція не передбачає інституту висловлення недовіри на всеукраїнському референдумі, у тому числі проголошеному за народною ініціативою, конституційним органам державної влади як можливої підстави дострокового припинення їх повноважень.

При цьому вона послалась на положення закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", а також рішення КС від 27 березня 2000 року у справі про всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

"Отже, на сьогоднішній день законодавство України взагалі не містить правових підстав проведення подібних референдумів", - заявила Ставнійчук.

Таким чином, поширення КПУ інформації про збір підписів на підтримку всеукраїнського референдуму щодо недовіри президенту, фактично, є спробою привернути до себе увагу виборців і не більше того, вважає вона.

При цьому, ініціатори такої акції забувають додати, що навіть, якщо підписи і збираються, то їх наявність не тягне за собою жодних юридичних наслідків, додала представник президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...