"Нафтогаз" закликає РНБО не "спекулювати" на газі

Вівторок, 7 серпня 2007, 08:27

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" закликає заступника секретаря РНБО Юрія Продана не перетворювати газове господарство держави на мішень для передвиборних спекуляцій і не маніпулювати українсько-російськими відносинами для покриття невдач окремої політичної сили під час укладання існуючих угод щодо постачання газу в Україну в січні 2006 року.

Про це сказано в заяві НАК "Нафтогаз України", повідомляє УНІАН.

"Нафтогаз України" звертає увагу, що згідно з діючими домовленостями ставка на транзит російського природного газу територією України закріплена на рівні 1,6 дол. за тис. куб. м на 100 км і не може бути змінена до 2009 року.

"Це не може бути невідомо Продану, який у січні 2006 року працював на посаді заступника міністра палива та енергетики. Про такі умови транзиту російського газу домовлявся його безпосередній керівник - екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, а підписав угоди від імені "Нафтогазу України" його колега, екс-керівник компанії Олексій Івченко", - йдеться в заяві.

"Це означає, що Продан на брифінгу 6 серпня 2007 року свідомо зробив заяву, що не відповідає суті українсько-російських відносин у газовій сфері, і направлена на погіршення позицій української сторони в ході переговорів щодо умов постачання газу в Україну на 2008 рік", - додається в документі.

"Нафтогаз України" занепокоєний тим, що вже на самому початку передвиборної кампанії окремі державні посадовці відстоюють не державницьку позицію, а втілюють принцип "чим гірше, тим краще".

Компанія вважає, що за чинної умови постачань природного газу в Україну і транзиту російського газу має нести політичну відповідальність саме та партія, представники якої поставили свої підписи під документом, а саме - НС "Наша Україна".

Тому НАК розцінює критику Продана як бажання свідомо покрити невдачі цієї політичної сили у вирішенні газового питання у 2005 - початку 2006 року. Компанія попереджає, що необгрунтоване втручання політиків у суто комерційні українсько-російські газові відносини вже не раз завдавало шкоди Україні і призводило до втрати транзитних контрактів і підвищення ціни на природний газ.

"Нафтогаз України" нагадує, що в 2001 році відмова від компромісу з "Транснефтью" привела до спорудження росіянами обхідної ділянки нафтопроводу "Суходільна-Родіонівка", внаслідок чого Україна втратила 26 млн. тонн транзиту нафти і понад 300 млн. грн. річного доходу.

"Напруження відносин із "Газпромом" привело до побудови обхідного газопроводу "Сохранівка-Октябрська". Втрати України склали майже 10 млрд. куб. м транзитного газу або близько 200 млн. грн. втраченого доходу щороку", - йдеться у повідомленні.

"Необгрунтовані заяви і вчинки українських політиків привели до газової кризи 2005 року - саме під час роботи Продана на керівній посаді в Мінпаливенерго. Тоді Україна втратила економічно вигідні домовленості з Російською Федерацією, які мали діяти до 2011 року, а ціна природного газу зросла з 50 дол. за тис. куб. м спочатку до 95 дол. за тис. куб. м, а згодом до 130 дол. за тис. куб. м.", - цитує НАК агенція.

Проте, зазначають у "Нафтогазі", "сьогодні навіть ця ціна є найбільш прийнятною комерційною пропозицією в регіоні".

"У разі розірвання існуючих домовленостей щодо постачань природного газу в Україну, ціна палива на кордоні може підвищитися для вітчизняних споживачів майже вдвічі", - наголошується в повідомленні.

Як відомо, в понеділок Продан заявив, що в РНБО вказують на необхідність перегляду цін на транзит у разі збільшення ціни газу для України з 2008 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування