Тимошенко почала готувати референдум в обхід ЦВК

Неділя, 2 вересня 2007, 17:44

Блок Юлії Тимошенко розпочинає збір підписів для проведення всеукраїнського референдуму щодо внесення змін до Конституції.

Про це заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко в неділю на Майдані Незалежності у Києві під час Всеукраїнських зборів ініціативних груп з питань проведення конституційного референдуму.

Лідер БЮТ зазначила, що найкращими юристами України було зроблено правову експертизу - яким чином в законний спосіб домогтися проведення референдуму без участі Центрвиборчкому.

Згідно з експертизою, наголосила Тимошенко, ст.72 Конституції передбачає, що всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менше 3 млн. громадян України. В той же час, за її словами, ст. 8 КУ говорить про те, що норми Конституції є нормами прямої дії і ніхто не може завадити їх виконанню.

"Тобто практично, якщо в Конституції написано, що необхідно 3 млн. підписів, ми їх збираємо і після того звертаємося до президента і дивимося, наскільки він стає сьогодні на бік народу", - сказала Тимошенко.

За словами лідера БЮТ, що стосується закону про референдуми, який був ухвалений в 1991 році, то в перехідних положеннях Конституції є пункт, згідно з яким закони та інші нормативні акти прийняті до набуття чинності цієї Конституції є чинними у частині, що не суперечать Конституції.

Вона зазначила, що процедура збору підписів розпочнеться у неділю на Майдані Незалежності і за певний проміжок часу вони будуть передані президенту.

Тимошенко також висловила впевненість, що у випадку блокування проведення референдуму 30 вересня, БЮТ його проведе одразу після виборів. "Ми не залишимо країну в такому хаосі – безконтрольності влади", - акцентувала Тимошенко.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування